Fiscus soepel voor bedrijfsfiets

Het ministerie van Financiën heeft vandaag besloten tot een soepele omgang met de afleverdatum voor bedrijfsfietsen. Dat meldt RAI Vereniging.

De fiscus roept nu een soepele omgang met afleverdatum in het leven voor fietsen die dit jaar nog worden aangeschaft (gefactureerd) in het kader van het bedrijfsfietsenplan, maar die door drukte pas volgend jaar afgeleverd kunnen worden.
Werkgevers die hun werknemers willen stimuleren met de (elektrische) fiets naar hun werk te komen, kunnen dit doen door een fiets ter beschikking te stellen of deze voor hen aan te schaffen. Op dit moment zijn er twee fiscale stimuleringsmaatregelen voor de aanschaf van een nieuwe fiets; de bedrijfsfietsenregeling en de werkkostenregeling (WKR). Vanaf 1 januari 2015 kan men alleen nog gebruik maken van de WKR. De bedrijfsfietsenregeling loopt per 31 december aanstaande af. 
Normaal gesproken kijkt de Belastingdienst naar de afleverdatum van de fiets (het ‘genietmoment’) voor de bepaling onder welk regime de fiets valt. In dat geval geldt dus dat als de afleverdatum in 2015 is, deze onder de WKR valt. Gezien de eerder genoemde lange levertijden van nieuwe fietsen, lukt het werknemers niet in alle gevallen een fiets onder de ‘oude’ fiscale regeling geleverd te krijgen voor 31 december 2014.
 
De Belastingdienst roept nu een soepele omgang met afleverdatum in het leven voor fietsen die dit jaar nog worden aangeschaft (gefactureerd) in het kader van het bedrijfsfietsenplan, maar die door drukte pas volgend jaar afgeleverd kunnen worden. Concreet komt dit erop neer dat voor een fiets die uiterlijk 31 december 2014 besteld én vergoed is door de werkgever tot en met 31 maart 2015 de regeling van 2014 nog geldt.
Met de huidige bedrijfsfietsenregeling kan een fiets belastingvrij worden vergoed/verstrekt of ter beschikking worden gesteld. Voorwaarde is dat de werknemer de fiets gebruikt op meer dan de helft van de dagen dat hij naar het werk reist en de catalogusprijs maximaal €749 bedraagt. Binnen de WKR kan ook een fiets worden aangeschaft, maar dit kan slechts uit een met andere regelingen (kerstpakket, parkeerplaatsen, personeelsuitjes) gedeeld budget van maximaal 1,2 procent van de totale loonsom.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen