Fiscus rekent 24 miljoen af in zes weken

De afgelopen weken is het gebruik van de inkeerregeling fors toegenomen. De laatste weken meldden zich ruim honderd belastingplichtigen die tot dusver probeerden geld buiten het zicht van de fiscus te houden. Zij moeten bijna EURO 24 miljoen aan naheffing en rente betalen.

De hoogste individuele aanslag bedroeg € 3,9 miljoen. Bij een drietal anderen kwam de rekening op meer dan € 1 miljoen uit. Het grootste aantal inkeerders (43) had een bankrekening in Zwitserland, op de voet gevolgd door België (27), met op de derde plaats Luxemburg (18).

Hiermee komt het totaalbedrag dat de fiscus heeft opgehaald sinds de invoering van de inkeerregeling in 2001 op € 181 miljoen. Het aantal inkeerders laat een sterke stijging zien in de laatste paar dagen. Nadat bekend werd dat onder andere Zwitserland, Liechtenstein, Luxemburg en Andorra hun bankgeheim gaan versoepelen, nam het aantal inkeerders plotseling sterk toe.

Staatssecretaris De Jager van Financiën gaf de FIOD-ECD opdracht om informatie uitwisseling met deze landen te starten. De afgelopen week leidde dit ertoe dat de fiscus op enkele dagen zelfs meer dan 20 meldingen van inkeerders binnenkreeg. Normaal gesproken melden zich gemiddeld 2 inkeerders op een dag. In totaal hebben nu ruim 5000 belastingplichtigen openheid van zaken gegeven.

 

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen