Fiscale overweging voor financieel management bij M&A

Acquisitiestrategie bij fusies en overnames
Fiscale veranderingen en mogelijkheden in M&A

Voor financieel management blijft fiscaliteit een onmiskenbare factor overnames. Het opzetten van een transactiestructuur omvat daarom noodzakelijkerwijs fiscale overwegingen, aangezien de koper een helder beeld wil krijgen van de fiscale positie van het overnamedoel. Overnamecontracten bevatten vaak specifieke bepalingen over (de allocatie van) belastingrisico’s tussen koper en verkoper, met inbegrip van fiscale garanties en vrijwaringen, dat schrijft de specialist voor fiscale aspecten van grensoverschrijdende transacties Ludo Luijks bij AKD op de website voor overnames en fusies www.MenA.nl

  • overnamecontracten bevatten vaak specifieke bepalingen over (de allocatie van) belastingrisico’s tussen koper en verkoper fiscale garanties moeten dienen als waarheidsgetrouwe verklaringen van de verkoper over de fiscale positie van de target…
  • … mochten fiscale garanties onjuist blijken, kan verkoper aansprakelijk worden gesteld voor schade
  • aan de andere kant biedt fiscale vrijwaring een euro-voor-euro allocatie van belasting tussen koper en verkoper
  • opvallende ontwikkeling is opkomst W&I verzekering waarmee niet alleen prijs maar ook productdekking evolueert
  • aanvulling hierop is de opkomst van verzekeringen die specifieke fiscale risico’s dekken

Fiscale garanties en vrijwaringen in overnamecontracten

Volgens Luijks moeten fiscale garanties dienen als waarheidsgetrouwe verklaringen van de verkoper over de fiscale positie van de target. Mochten deze garanties onjuist blijken, kan de verkoper aansprakelijk worden gesteld voor schade. Aan de andere kant biedt de fiscale vrijwaring een euro-voor-euro allocatie van belasting tussen koper en verkoper, vaak over een bepaalde periode. Deze vrijwaring wordt niet gedisclosed, wat de vaststelling van betalingsverplichtingen eenvoudiger maakt, in tegenstelling tot de fiscale garanties.

Opkomst van W&I-verzekeringen en Tax Insurance

Luijks wijst op een opvallende ontwikkeling in financieel management: de opkomst van warranty & indemnity (W&I) verzekeringen. Deze verzekeringen, oorspronkelijk gebruikt bij grote transacties, worden volgens de overnamefiscalist nu breder ingezet. Met dit toenemende gebruik evolueert volgens hem niet alleen de prijs, maar ook de productdekking: “De mogelijkheid om aansprakelijkheid onder garanties en vrijwaringen te verzekeren, biedt extra bescherming aan zowel koper als verkoper”.

Een interessante aanvulling hierop is de opkomst van verzekeringen die specifieke fiscale risico’s dekken, bekend als Tax Insurance. Deze polissen adresseren risico’s die buiten het bereik van standaard W&I-verzekeringen vallen, zoals fiscale risico’s geïdentificeerd tijdens due diligence of niet-gerelateerde transactierisico’s, zoals bronbelastingen.[Artikel gaat verder na deze alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Complexiteit van fiscale wetgeving en belastingheffing over winst

De partner van AKD wijst er op dat het fiscale landschap voortdurend in beweging is, onder meer met aanpassingen in overdrachtsbelastingen en internationale ontwikkelingen, zoals Pillar 2. Pillar 2 heeft als doel dat belastingbetalers effectief 15% belasting betalen over de behaalde winst in een jurisdictie. De complexiteit van deze regels roept echter vragen op over de impact op transacties en wie de mogelijke bijheffing draagt, vooral bij blijvende belangen van verkopers in targets.

De recente duidelijkheid over de fiscale behandeling van premies en uitkeringen onder W&I-verzekeringen, met name de bevestiging dat een mogelijke uitkering niet belast wordt onder de deelnemingsvrijstelling, biedt waardevolle inzichten. Desondanks blijft de complexiteit van de fiscale wetgeving een aandachtspunt, met de opkomst van nieuwe regels zoals de Wet minimumbelasting 2024 in Nederland.

Conclusie

In de wereld van hoger financieel management is het onontkoombaar om de fiscale aspecten van overnamecontracten zorgvuldig te overwegen. De evolutie van W&I-verzekeringen en de opkomst van Tax Insurance bieden tegenwoordig nieuwe instrumenten voor risicobeheer bij overnames en fusies. De complexiteit van fiscale wetgeving, vooral met betrekking tot Pillar 2, benadrukt de noodzaak van gedetailleerde due diligence en nauwgezette overwegingen bij het opstellen van overnamecontracten. Als de financiële wereld blijft veranderen, blijft een diepgaand begrip van fiscaliteit essentieel voor succesvol financieel management.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).
Gerelateerde artikelen