FIOD houdt weer facilitator belastingfraude aan

In een onderzoek naar vermoedelijke belastingfraude heeft de FIOD dinsdag in Blaricum een woning doorzocht. De verdachte (60 jaar) uit Blaricum, wordt in verband gebracht met het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting voor derden.

Het vermoeden is dat de man aftrekposten als ziektekosten en giften aangaf, terwijl deze (deels) waren gefingeerd. De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. Tijdig ingrijpen van de Belastingdienst heeft voorkomen dat een deel van deze teruggaven is uitbetaald.

Facilitators
De verdachte wordt gezien als een facilitator die de fraude door derden mogelijk maakt. Onduidelijk is of deze derden op de hoogte waren van de fraude met hun aangifte. Zij betaalden de verdachten voor het indienen van hun aangiften. De laatste tijd heeft de FIOD al meerdere van dit soort facilitators  aangehouden.

Onderzoek door de Belastingdienst wijst uit dat de verdachte duizenden digitale aangiften inkomstenbelasting en bezwaarschriften heeft ingediend. Aangezien elke belastingplichtige zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar aangifte, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtigen.

Bij de doorzoeking van de woning zijn computers, administratie en een auto in beslag genomen. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

Bron: Ministerie van Financiën

Gerelateerde artikelen