Financiering in M&A: uitdagingen, kansen en risico’s voor 2024

financiering en bedrijfswaardering in 2024 uitdagingen voor M&A

In het recente Trendonderzoek 2023 van M&A en Ansarada komt naar voren dat meer dan een derde van de M&A-professionals financiering beschouwt als het meest uitdagende aspect van het dealproces in de komende twaalf maanden. Met 38 procent scoort alleen ‘het eens worden over prijs/waardering’ hoger, met 43 procent.Dat schrijft de website voor de overname en fusiesector MenA.nl

De oorzaak van deze uitdagingen ligt deels in de gevolgen van de invasie van Oekraïne in 2022 en de daaropvolgende sluiting van kapitaalmarkten, gekoppeld aan de langdurige onzekerheid over stijgende rentetarieven.

  • ruim 30% van M&A-professionals ziet financiering als ‘uitdagend’ in 2024
  • ‘eens worden over prijs/waardering’ is grootste uitdaging
  • oorzaken van financieringsuitdagingen zijn Oekraïne-invasie, sluiting kapitaalmarkten en onzekerheidrente
  • direct lenders nemen een grotere rol in met hogere leverage en meer flexibiliteit dan traditionele banken

Financieringslandschap ontspant, maar uitdagingen blijven

Hoewel de kapitaalmarkt sinds de zomer wat lijkt te ontspannen, met stabilisatie van rentestijgingen en inflatie op een lager niveau, blijft financiering voor mega-deals een uitdagende opgave. Volgens Diederik Kolfschoten, Partner Debt & Capital Advisory bij PwC Nederland, herstelt het sentiment wel, maar zijn we nog niet terug op historische financieringsniveaus.

Banken houden deuren open voor midcap deals

Desondanks zien experts, waaronder Aron de Jong en Joost Reefhuis van Mazars, dat banken nog steeds bereid zijn midcap deals te financieren. Kapitaal is beschikbaar, zij het tegen hogere kosten. Volgens Sergio Herrera, Managing Director M&A bij Rabobank, zijn banken terughoudender geworden, maar blijven ze open voor financiering van bedrijven met een enterprise value tussen de tien en vijftig miljoen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Direct lenders nemen het voortouw

Geopolitieke spanningen en strengere regelgeving hebben geleid tot veranderingen in het financieringslandschap. Banken zijn terughoudender geworden, vooral bij het verstrekken van leverage. Direct lenders vullen dit gat en verstrekken hogere leverage (4,5 tot 5,5 keer) met meer flexibiliteit dan traditionele banken. Diederik Kolfschoten voorspelt een toenemende dominantie van direct lenders in overnamefinanciering en andere segmenten, waardoor de rol van banken verder gemarginaliseerd wordt.

Aron de Jong en Joost Reefhuis (Mazars); “Banken zijn nog steeds bereid midcap deals te financieren. Kapitaal is beschikbaar, zij het tegen hogere kosten.”

Terwijl het financieringslandschap uitdagingen kent, bieden direct lenders dus nieuwe mogelijkheden voor financiering met hogere leverage en flexibiliteit. Financiële professionals worden aangemoedigd om zich aan te passen aan deze verschuiving en te profiteren van de kansen die direct lenders bieden in een evoluerend M&A-klimaat.

Gerelateerde artikelen