Financiële waakhond VS deelde dit jaar 91 boetes uit

Meewerken met de SEC leverde flinke kortingen op van de boetes.

Dit jaar heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) 91 handhavingsmaatregelen tegen Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven en hun dochterbedrijven. Dat is een derde meer dan in 2022. Maar de waarde van alle berispingen daalde tot 1,3 miljard dollar, het laagste totaal in acht jaar.

Dat heeft de SEC bekendgemaakt. Anders dan in voorgaande jaren zette de waakhond dit jaar meer in op schikkingen in plaats van vervolging. Bijna zeventig procent van de bedrijven waar het om ging, besloot mee te werken. Voor hardleerse bedrijven die herhaaldelijk over de schreef gaan, is de SEC juist een stuk harder.

De gemiddelde schikking per actie voor het fiscale jaar 2023 bedroeg 15 miljoen dollar, de kleinste sinds 2015. Vorig jaar lag de gemiddelde schikking op 42 miljoen dollar. Dit omdat de SEC een coöperatieve houding van bedrijven beloont met een flink lagere boete.

Foute rapportages vormden ook dit jaar het meest voorkomende type overtreding goed voor 45 procent van zaken die de SEC dit jaar aanhangig maakte. Dat is anderhalf keer vaker dan in 2022.

Gerelateerde artikelen