Financiële positie pensioenfondsen omlaag

Grote verliezen op aandelenbeleggingen.

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in september grote verliezen geleden op hun aandelenbeleggingen. Dat meldt verzekeraar Aon.

De gemiddelde dekkingsgraad is in september teruggelopen tot het niveau van juli en zijn de winsten van een maand later weer tenietgedaan. De verliezen op de aandelenbeurs werden wat gecompenseerd door de gestegen rente die gunstig is voor pensioenfondsen.

Vorige maand verhoogden diverse centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of England de rente opnieuw stevig. Daarmee proberen ze de hoge inflatie onder controle te krijgen. Die bleef echter hoog, onder meer door het sluiten van de gaspijplijn Nord Stream.

Die hogere rente drukte op de aandelenbeurzen. Daardoor verdwijnt er namelijk geld van de aandelenmarkten, omdat er ook op een relatief risicoloze wijze geld kan worden verdiend.

De hoge inflatie zorgt ook voor meer druk om de pensioenen te verhogen komend jaar. “Met de huidige hoge dekkingsgraden is het moeilijk uit te leggen als daar dan niet een indexatie uit toegekend wordt, terwijl vooral bij de lagere inkomens het water tot aan de lippen staat”, zegt Frank Driessen, hoofd van de tak van Aon die de Nederlandse pensioenen in de gaten houdt. “Wij verwachten echter niet dat fondsen de volledige inflatie kunnen compenseren.”

Gerelateerde artikelen