Financiële dienstverleners UK staan op instorten

Zeventien procent van het financiële kleinbedrijf kapot door de crisis.

Vierduizend financiële dienstverleners in Groot-Brittannië staan aan de rand van de afgrond. Hun geld is op, ze kunnen niets doen door de lockdown en hun faillissement is nabij.

Dit komt naar voren uit onderzoek van de Financial Conduct Authority (FCA), de Engelse AFM. De toezichthouder op het financiële systeem van de Britten hield onderzoek onder 23.000 financiële dienstverleners, zoals intermediairs voor verzekeringen en beleggingsbeheermaatschappijen. Grote kantoren zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Volgens de FCA zagen zes van elke tien dienstverleners hun netto-inkomen onderuitgaan tijdens de eerste golf van de pandemie. De inkomensderving bedroeg maximaal een kwart van het inkomen.

Dertig procent van de vierduizend probleemgevallen bestaat uit kleinere dienstverleners. Ze worstelen vooral met een tekort aan liquide middelen. De Engelse waakhond sluit niet uit dat de situatie inmiddels nog erger is dan blijkt uit het onderzoek. De data dateren uit oktober, nog voor nieuwe lockdown en strengere restricties.

De FCA is niet van plan om in te grijpen. “Het is niet onze tijd om faillissementen te voorkomen, maar om te zorgen dat die ordelijk verlopen”, aldus een woordvoerder. “Hoe eerder we zicht krijgen op problemen, hoe sneller we die kunnen aanpakken, zodat de gevolgen voor de consument beperkt blijven.”