Financiële bedrijven willen stop fossiele subsidies

Klimaatrisico’s grootste zorgen op lange termijn
Oneerlijk en in strijd met het principe van de vervuiler die betaalt.

Een coalitie van 97 financiële en kennisinstellingen, bedrijven, maatschappelijke en klimaatorganisaties roept in een brandbrief het kabinet op om te stoppen met fossiele subsidies.

De brief is maandag gepubliceerd in NRC en ondertekend door onder meer OxfamNovib, vredesorganisatie PAX, vakbond FNV, Triodos Bank en de pensioenfondsen ABP en PME. “Miljarden vloeien vanuit de samenleving weg naar vervuilende bedrijven”, staat in de brief. “Terwijl de samenleving versnelt blijft u, geacht kabinet, met één voet krachtig op de rem trappen.”

Volgens de ondertekenaars praat het kabinet al twintig jaar over het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor bedrijven die zich bezighouden met fossiele brandstoffen, maar wordt het onderwerp telkens van “tafel geveegd”. “Verder uitstel is nu echt niet meer uit te leggen”, schrijven ze. “Het is oneerlijk en strijdig met het principe ‘de vervuiler betaalt’.”

De opstellers noemen de afschaffing van fossiele subsidies “laaghangend fruit”. Door het bespaarde geld te herinvesteren kan de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 7,5 procent omlaag worden gebracht, schrijven ze.

(ANP)

Gerelateerde artikelen