Financiële impact handelsbeperking moeilijk te verzekeren

Juridische aspecten van handelsbeperkingen

Nederland heeft besloten de exportbeperking van chipmachines naar landen buiten de EU verder uit te breiden, zoals aangekondigd door minister Reinette Klever van Buitenlandse Handel, zo schrijft de Telegraaf. Deze maatregel heeft implicaties voor de halfgeleiderindustrie en internationale handel, met name voor ASML, de Nederlandse chipmachinefabrikant.

  • NL breidt exportbeperking chipmachines uit: veiligheidsoverwegingen centraal
  • ASML: vergunningsaanvraag verschuift van VS naar NL overheid
  • Maatregel past in trend van toenemende handelsrestricties halfgeleiderindustrie

Minister Klever benadrukt dat deze beslissing is genomen met het oog op de nationale veiligheid. De technologische vooruitgang heeft geleid tot verhoogde veiligheidsrisico’s bij de export van geavanceerde productieapparatuur, vooral gezien de huidige geopolitieke spanningen. Deze stap volgt het voorbeeld van de Verenigde Staten, die bezorgd zijn over de potentiële militaire toepassingen van deze technologieën in landen zoals China.

Traditionele verzekeringen dekken vaak niet de verliezen die voortvloeien uit plotselinge veranderingen in overheidsbeleid.

Uitbreiding van bestaande maatregelen

De nieuwe beperkingen bouwen voort op de reeds bestaande restricties die in september 2023 werden ingevoerd. Deze omvatten een nationale vergunningsplicht voor bepaalde geavanceerde machines, waaronder Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositieapparatuur. De uitbreiding betekent dat nu ook voor de export van oudere ASML-machines een vergunning moet worden aangevraagd.

Impact op ASML en de industrie

Voor ASML, de toonaangevende Nederlandse chipmachinefabrikant, zijn de directe gevolgen van deze maatregel beperkt. Voorheen moest het bedrijf al vergunningen aanvragen bij de Amerikaanse overheid voor de export van minder moderne machines. Nu verschuift deze verantwoordelijkheid naar de Nederlandse overheid.

Bredere implicaties

Deze ontwikkeling past in een breder patroon van toenemende handelsrestricties in de halfgeleiderindustrie. Het weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over technologieoverdracht en nationale veiligheid in een sector die cruciaal is voor moderne economieën en defensiesystemen.

Juridische en verzekeringsaspecten

De juridische implicaties van deze exportbeperkingen zijn complex. Bedrijven in de sector moeten zich aanpassen aan een steeds veranderend regelgevingslandschap. Het is van belang voor bedrijven om compliance-programma’s te ontwikkelen om te voldoen aan deze nieuwe regelgeving en potentiële boetes of sancties te vermijden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Verzekerbaarheid van risico’s

De verzekerbaarheid van risico’s gerelateerd aan exportbeperkingen is een groeiende zorg in de industrie. Traditionele verzekeringen dekken vaak niet de verliezen die voortvloeien uit plotselinge veranderingen in overheidsbeleid. Bedrijven kunnen mogelijk gespecialiseerde politieke risicoverzekeringen overwegen, maar de dekking hiervan kan beperkt zijn gezien de onvoorspelbaarheid van geopolitieke ontwikkelingen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Geopolitieke spanningen en handelsrelaties

Deze maatregel zal waarschijnlijk de geopolitieke spanningen verder doen oplopen, vooral in de relaties tussen het Westen en China. Het past in een breder patroon van technologische ontkoppeling tussen grote economische blokken, wat significante gevolgen kan hebben voor mondiale toeleveringsketens en innovatie in de halfgeleiderindustrie.

Economische impact

De economische gevolgen van deze beperkingen kunnen aanzienlijk zijn. Hoewel de directe impact op ASML beperkt lijkt, kunnen de bredere effecten op de mondiale halfgeleidermarkt substantieel zijn. Dit kan leiden tot verschuivingen in investeringspatronen, onderzoek en ontwikkeling, en mogelijk tot een versnelling van de ontwikkeling van binnenlandse chipindustrieën in landen die getroffen worden door de exportbeperkingen.

Gerelateerde artikelen