Financieel topman KPN geen optie

Vertrekkende financieel directeur De Jager was niet in beeld als topman KPN.

Jan Kees de Jager was niet in beeld voor de functie van bestuursvoorzitter van KPN. De financieel topman kondigde dinsdag zijn vertrek bij het telecomconcern aan. Dat bericht viel samen met de aanstelling van Joost Farwerck als de nieuwe KPN-baas.

Volgens president-commissaris Duco Sickinghe van KPN was een promotie van De Jager niet aan de orde. Het vertrek van de financieel directeur moet volgens hem ook los worden gezien van de promotie van operationeel directeur van Farwerck, die al op tijdelijke basis de voorzittershamer hanteerde na het vertrek van Maximo Ibarra. De Jager zou volgens Sickinghe een internationale carrière nastreven.

Farwerck is eigenlijk tweede keus bij KPN, nadat er eerder deze week definitief een streep ging door de aanstelling van Dominique Leroy. In België loopt een onderzoek tegen haar vanwege een omstreden aandelenverkoop, kort voordat ze haar vertrek aankondigde als topvrouw bij Proximus. Farwerck zelf, die voor een periode van vier jaar is aangesteld, ziet zichzelf niet als tweede keus.

De Jager, die op lijstjes om Ibarra als topman op te volgen voorkwam, wordt na vijf dienstjaren bij KPN opgevolgd door Chris Figee. De oud-minister gaat zich naar eigen zeggen richten op “internationale ondernemerskansen”. Hij wordt door KPN vooral geroemd om zijn inspanningen de bedrijfsvoering te versimpelen. Figee komt op zijn beurt over van verzekeraar ASR. Hij begint op 1 februari aan zijn nieuwe klus.

Farwerck zal voor zijn rol als topman een jaarsalaris van 875.000 euro beuren. Figee staat straks voor 675.000 euro op de loonlijst. Nieuwbakken bestuurders Marieke Snoep, Jean Pascal van Overbeke en Babak Fouladi krijgen per jaar 650.000 euro overgemaakt. Het basissalaris van Hilde Garssen zal 500.000 euro per jaar bedragen.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen