Financieel managers vinden verandering ERP-systemen te duur

Bedrijven vinden het moeilijk, duur en tijdrovend om hun bedrijfssysteem up-to-date te houden en aan te passen aan veranderende eisen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse CFO Research en Unit 4 Agresso, producent van bedrijfssoftware, onder 157 financieel managers.

Als belangrijkste problemen bij het doorvoeren van noodzakelijke aanpassingen noemt 57 procent van de ondervraagden complexiteit, 52 procent kosten en 41 procent het verstoren van de financiële en operationele processen. Dat kosten een belangrijke factor zijn, blijkt ook uit het feit dat de jaarlijkse kosten om veranderingen door te voeren kunnen oplopen tot maar liefst het dubbele van de reguliere kosten voor het onderhoud en de ondersteuning van het systeem.

Daarnaast blijken de veranderingen tijdrovend. Zo geeft 60 procent van de ondervraagden aan vaak genoodzaakt te zijn significante veranderingen door te voeren aan bedrijfsprocessen en procedures. Vervolgens stellen de respondenten dat significante wijzigingen telkens meerdere maanden werk kosten, zelfs de kleinste aanpassing neemt al minstens een volledige week in beslag.

Door de problemen die deze veranderingen met zich meebrengen, veelal als gevolg van complexiteit en starheid van het systeem, zijn steeds meer financieel managers geneigd om de bedrijfsprocessen dan maar aan het systeem aan te passen, in plaats van andersom. Eén van de ondervraagde financieel managers gaf zelfs aan dat om tijdrovende systeemwijzigingen te voorkomen, bepaalde procedures maar helemaal buiten het systeem werden gehouden. Dit alles onder het motto ‘hoe minder veranderingen in het systeem, hoe beter’.

“Dit zijn situaties waar het systeem het bedrijf stuurt en niet andersom. Dat is ons inziens totaal onacceptabel”, zegt Roel Caers, business unit manager bij Unit 4 Agresso. “In tijden van economische crisis maakt de flexibiliteit van bedrijven om zich snel aan te passen aan veranderende marktomstandigheden het verschil tussen het falen of slagen van een bedrijf.”

Gerelateerde artikelen