Financieel directeur corrupte bedrijven onschuldig

Frauderende ondernemer en zelfs zijn echtgenote veroordeeld, maar niet de betreffende financieel directeur.

Een handelaar in biodiesel is wegens witwassen en valsheid in geschrifte veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De ondernemer loog onder andere over de hoeveelheden biodiesel die zijn bedrijf op de Nederlandse markt had gebracht. Dat leverde hem miljoenen euro's op.

De ondernemer sjoemelde met biotickets, een soort certificaten die moeten aangeven dat brandstof ook echt biobrandstof is. Daarnaast ontfutselde hij via valse facturen en andere constructies drie miljoen euro uit bedrijven onder zijn zeggenschap. Dat geld werd witgewassen via vastgoed in Nederland en Bonaire.

Het Openbaar Ministerie nam het de handelaar kwalijk dat hij met de biodieselfraudebeleid misbruikte dat was bedoeld om klimaatverandering tegen te gaan. Een medewerker kreeg een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden wegens medeplichtigheid. De echtgenote van de ondernemer kreeg een taakstraf van 240 uur en acht maanden voorwaardelijk, omdat ze jarenlang niets deed tegen de misdrijven en er wel van profiteerde.

Opmerkelijk is dat de financieel directeur van de bedrijven van de corrupte ondernemer als verdachte was aangemerkt, maar toch werd vrijgesproken. Volgens de rechter maakte de man zich niet schuldig aan opzettelijk strafbaar handelen. Dat klinkt wat vreemd, aangezien ook hij profiteerde van de misdrijven en er toch minstens net zo goed van op de hoogte had moeten zijn als de echtgenote. Klaarblijkelijk heeft de rechter een andere kijk op het vak van de financiële professional.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen