Financials vrezen regelgeving niet te kunnen bijhouden

Vooral in West-Europa maken CFO’s zich zorgen over compliance, inflatie en rente.

Bedrijven proberen veerkrachtig te blijven bij grote veranderingen, maar lopen het risico om daarmee uit de pas te lopen met nieuwe wetgeving. Compliance vormt een groot risico volgens CFO’s. Dit blijkt uit deGlobal Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van IMA (Institute of Management Accountants) en ACCA, een wereldwijde accountantskoepel. Het onderzoek vond plaats onder 644 finance professionals en CFO’s.

  • Compliance is de grootste bron van zorg voor CFO’s in West-Europa
  • Ze zijn bang dat ze de snelle ontwikkelingen niet kunnen bijhouden
  • Ze zijn vooral beducht over de invoering van de CSRD
  • Toch neemt hun vertrouwen in de economie wel een klein beetje toe

Vooral in West-Europa maken de ondervraagde CFO’s zich zorgen over compliance, bijvoorbeeld door de invoering van de CSRD. CFO’s in de financiële dienstverlening compliance maken zich daar meer zorgen over dan CFO’s in de corporate sector. Ze vrezen vooral de snelle transformaties en dynamische ontwikkelingen niet bij te kunnen houden. [Artikel gaat verder na de advertentie CFO Day 2024]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Economische onzekerheid

Maar de bedrijfsagenda’s worden volgens de ondervraagde CFO’s vooral aangevoerd door economische onzekerheid. Aanleiding zijn de groeiende geopolitieke onrust met het hoogste aantal nationale verkiezingen in de geschiedenis van Europa; de talentschaarste door een krappe arbeidsmarkt en verloren kennis door de vergrijzing. Dan zijn er ook nog zorgen over de opkomst van AI die cybercriminaliteit en ransomware makkelijker maakt.

Inflatie en rente grootste zorg

In West-Europa noemen CFO’s daarom de inflatie en rentetarieven als hun grootste zorg, gevolgd door regelgeving, talentschaarste en de oprukkende technologie.  Dat komt wellicht mede door het verminderde aantal orders in het eerste kwartaal van dit jaar. In geen enkele andere regio nam het aantal orders af in deze periode.

Ondanks alle gesomber is het vertrouwen wel voor het eerst in een jaar gestegen. De bezorgdheidsindex – die de zorgen over hoge operationele kosten weerspiegelt – is licht gedaald in West-Europa.

Gerelateerde artikelen