Financial Systems 2019 van start

De belangrijkste ICT-ontwikkelingen voor financials staan vandaag centraal op Financial Systems in Vijfhuizen.

30 toonaangevende marktpartijen delen vandaag hun laatste ontwikkelingen op het gebied van automatisering, AI, robotics en data-analyse. Ook delen velen experts hun visie in een zeer gevarieerd programma

Tijdens een van de openingssessies besprak Robbert de Groot (Head of Development, Team JumboVisma) hoe data en goede team samenwerking een grote rol spelen in de successen van het wielerteam JumboVisma. Blockchain-expert Sanne Visser gaf financials ondertussen praktische inzichten en een gedegen begrip van de belangrijkste succes factoren van blockchain. 

Een ander onderwerp dat centraal staat is duurzaamheid en de link met ICT. Margreet Boersma, lector duurzaam financieel management aan de Hanzehogeschool Groningen, legde in haar presentatie uit dat dat duurzaam ondernemen helemaal niet te koste hoeft te gaan van winst in de traditionele betekenis van het woord. Verstandiger omgaan met grondstoffen is duurzaam en bespaart geld. Voor het recyclen en het terugbrengen van de footprint van producten ook.

Efficiëntie in de logistiek en in het productieproces kunnen al een belangrijke stap zijn in het proces naar meer duurzaamheid. “Met de inzet van IT-analytics kun je kijken welke fasen in de logistiek je kunt overslaan”, aldus Boersma. “In de hele keten is op zó veel plekken winst te behalen.” Dat bevordert de duurzaamheid en klinkt ook door in de financiële resultaten van een bedrijf.

Met big-data analytics kun je volgens Boersma de keten goed in kaart brengen, bijvoorbeeld in de audit-fase. “Dit geeft handvaten om in je P&C-cyclus hierover vervolgens over te gaan om doelen te formuleren en deze ook te monitoren.”

Boersma: “Groot voordeel daarvan is dat je dat onderbouwd een verhaal kunt vertellen naar je consumenten toe. Dan kunnen zij kiezen voor duurzaam of niet: kies je voor aardbeien uit je eigen streek met als gevolg minder CO2-uitstoot door lagere vervoerskosten, of koop je toch de aardbeien uit verre landen omdat ze net iets goedkoper zijn?

De redactie van FM.nl is vandaag de hele dag aanwezig om verslag te doen van het ICT & innovatie-event. 

Houd de website in de gaten en volg alles ook op Twitter

Gerelateerde artikelen