Federal Reserve blokkeert strengere klimaateisen banken

Veel weerstand van Amerikaanse banken over kapitaalregels.

Amerikaanse toezichthouders, waaronder de Federal Reserve, hebben een poging gedwarsboomd om klimaatrisico’s meer centraal te stellen in nieuwe regels voor de financiële sector. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

  • Verduurzamingsdoelen van centrale bank wordt bekritiseerd
  • Europese Centrale bank dringt aan op duurzaamheid in monetair beleid

Toezichthouders van over de hele wereld werken binnen het Bazels Comité voor Bankentoezicht aan internationale standaarden voor bankentoezicht. Vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) wordt daar stevig aangedrongen op verdergaande mondiale verplichtingen voor banken als het gaat om het naar buiten brengen van hun duurzaamheidsbeleid. [Artikel gaat verder na de advertentie]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Weerstand kapitaalregels

Maar bij Amerikaanse toezichthouders zou die groene koers momenteel geen steun genieten. Zij worden in eigen land al geconfronteerd met veel weerstand van banken over kapitaalregels. Volgens de ingewijden, die Bloomberg sprak, zouden ze daarom hun bezorgdheid hebben geuit dat het Bazels Comité met extra strenge klimaateisen te ver zou gaan.

Uitlopende visies op klimaatbeleid

Woordvoerders van de Fed, het Bazels Comité en de ECB wilden geen commentaar geven. Volgens Bloomberg past het bericht in een bredere ontwikkeling die in de Verenigde Staten valt waar te nemen. Door Republikeinse politici wordt er veel geageerd tegen bedrijven die milieu-impact en sociale argumenten meenemen in zakelijke en investeringsbeslissingen. Tegelijkertijd heeft Fed-voorzitter Jerome Powell eerder publiekelijk duidelijk gemaakt dat de Fed niet mag worden aangezien voor een ‘klimaatbeleidsmaker’. (ANP)


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen