FD: Door nieuwe accountantswetgeving gaan tarieven boekencontrole omhoog

De kans is groot dat de boekencontrole van grote bedrijven duurder wordt als gevolg van de nieuwe accountantswetgeving. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Volgens de krant zou dit een trendbreuk zijn, omdat de tarieven de afgelopen jaren onder druk stonden. Ook zal het voor bedrijven minder gemakkelijk worden om een accountant te vinden.

Dat blijkt uit een rondgang langs bestuurders van KPMG, Deloitte, Ernst & Young en PwC, en commissarissen van AEX-fondsen. Beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen zijn sinds 1 januari verplicht om eens in de acht jaar van accountantskantoor te wisselen. Ook is de combinatie van advies en controle bij hetzelfde bedrijf voortaan verboden.

De nieuwe spelregels raken vooral de vier grote kantoren, omdat zij meer dan 90% van de controles doen van de OOB’s, de bedrijven waar de wet voor geldt. Vooral de verplichte wisseling van kantoor heeft grote gevolgen voor de markt. De accountantssector rekent erop dat de grote stoelendans de tarieven zal verhogen.

Bron: Het Financieele Dagblad

Gerelateerde artikelen