Fastned verliest zaak om laadstations Shell

Fastned, uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's, heeft een rechtszaak tegen de Staat verloren.

Het bedrijf was het er niet mee eens dat Shell van de overheid een vergunning had gekregen om op de A1 in Muiden ook laadstations met stroom te mogen neerzetten op plekken waar ze al een benzinestation hebben. En dat terwijl een vergunningaanvraag van Fastned nog in behandeling was.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde echter dat de betrokken minister niet handelt in strijd met de wet. Naast het leveren van fossiele brandstof mag Shell 'aanvullend' ook laadpunten hebben. Bovendien was op de zitting gebleken dat de minister van plan is Fastned daar ook een vergunning te geven. De rechter ziet al met al geen belang van Fastned in deze zaak en oordeelt dat de minister het bedrijf eerder terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard.

Fastned heeft de concessie voor tweehonderd laadstations in ons land. Inmiddels zijn er 61 gerealiseerd langs de snelwegen en twee elders in het land. Het bedrijf zei een week geleden dat het raar is dat Shell zomaar stroom gaat verkopen op de vergunning die ze hebben om brandstof te verkopen.

Fastned ruziet ook al een tijd met de Staat over shops met extra voorzieningen bij de laadpalen, zoals toiletten en een ruimte waar je koffie en broodjes kan halen. Rijkswaterstaat verstrekte daarvoor geen vergunning, onder meer vanwege zorgen over de veiligheid. Fastned won een zaak daarover: de rechter oordeelde dat die afwijzingen onvoldoende waren onderbouwd en dat Rijkswaterstaat de aanvragen opnieuw moet beoordelen. Rijkswaterstaat ging daar weer tegen in beroep bij de Raad van State.

(ANP)

Gerelateerde artikelen