Faillissementsregen energiebedrijven is voorbij

Faillissementsregen energiebedrijven is voorbij
Voor het najaar wordt het financieel toezicht scherper op de sector.

De energiemarkt blijft instabiel door de sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit, maar energieleveranciers lopen geen acute risico’s om failliet te gaan. Dat verwacht de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van gesprekken met energieleveranciers.

De bedrijven waarschuwen wel voor een domino-effect als een van de grote leveranciers niet meer aan de leveringsplicht kan voldoen of als er door de oorlog in Oekraïne geen Russisch gas meer wordt geleverd.

De ACM zegt de situatie van de energieleveranciers in de gaten te houden om tijdig risico’s en problemen in kaart te brengen. Ook wil de waakhond voor het nieuwe stookseizoen begint, op 1 oktober, extra eisen stellen aan leveranciers om te zorgen dat ze plotselinge inkoopprijsstijgingen op de energiemarkt aan kunnen.

Vorige week besloot het kabinet om voor het einde van het jaar van Russisch gas af te willen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft maatregelen aangekondigd zodat er deze winter voldoende gas is, onder meer door opslagen voor gas onder de grond zoveel mogelijk te laten vullen.

De ACM signaleert dat de sterk wisselende energieprijzen het leveranciers moeilijk maken de inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen. Langer vastleggen kan daarnaast meer risico’s geven als de gasprijs ineens daalt, want dan moeten overschotten tegen een lagere prijs worden verkocht. Daarom kiezen leveranciers volgens de toezichthouder steeds vaker voor inkoopprijzen voor kortere periodes en willen ze alleen nog nieuwe energiecontracten aanbieden als het tarief tussentijds aangepast kan worden. Sommige energiebedrijven nemen zelfs bijna geen nieuwe klanten aan.

Consumenten moeten wel altijd een energiecontract kunnen afsluiten, aldus de waakhond. Daar bestaat een zogeheten modelcontract voor, dat bij alle leveranciers dezelfde voorwaarden heeft. De ACM zegt regelmatig klachten en vragen te krijgen over deze modelcontracten en bedrijven hierop aan te spreken als dat nodig is.

(ANP)

Gerelateerde artikelen