Faillissementen eerste halfjaar naar recordhoogte

In het eerste halfjaar van 2012 steeg het aantal faillissementen boven dat van het crisisjaar 2009 in dezelfde periode, stelt Faillissementen.com. Met een totaal aantal faillissementen van 3.987 in het eerste halfjaar lag het aantal faillissementen 51 hoger dan in 2009.

Vooral voor de bouwbranche, makelaardij en de tussenpersonen (hypotheken en assurantiën) betekent voor veel bedrijven de aanhoudende malaise in de huizenmarkt na een aantal lastige jaren de definitieve nekslag. Ook het aantal faillissementen in de kinderopvang als gevolg van de doorgevoerde bezuinigingen steeg opvallend.

Bouw
De bouwbranche bereikte in 2010 haar dieptepunt. Dat jaar werden in het eerste half jaar 516 bedrijven failliet verklaard, nu staat de teller al op 586: een stijging van 8%.

Makelaardij en Financiële instellingen
In het eerste halfjaar van 2012 legden 136 makelaars het loodje, een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging zet zich al een aantal jaren door. Ook de financiële dienstverleners worden hard geraakt: hier steeg het aantal faillissementen tot 554: een stijging van maar liefst 29% ten opzichte van vorig jaar.
__________________________________________________________________________________

Corporate Recovery, dé cursus over reorganisaties, faillissementen en doorstarts

Een op de vijf Nederlandse bedrijven rendeert niet en jaarlijks gaan duizenden ondernemers failliet. Dit kan ook uzelf, uw collega’s, afnemers en leveranciers overkomen. In de cursus Corporate Recovery krijgt u praktische antwoorden op vragen als: hoe koopt u een bedrijf uit een faillissement en hoe voert u een succesvolle doorstart uit? Lees meer
__________________________________________________________________________________

Kinderopvang

Opvallend is ook de ontwikkeling van het aantal faillissementen in de branche gezondheid en welzijn, hier nam het aantal faillissementen met ruim 31% toe. Vooral de kinderopvang heeft zwaar te lijden onder bezuinigingsmaatregelen: het aantal faillissementen steeg met meer dan 65% ten opzichte van vorig jaar.

Volgens Pim van der Hagen, directeur van Credit Tools en eigenaar van Faillissementen.com, zal duidelijkheid over de hypotheekrente aftrek en welke bezuinigingsmaatregelen nu daadwerkelijk worden doorgevoerd, een belangrijke stempel drukken op de verdere ontwikkeling van de faillissementscijfers de komende jaren.

Bron: www.faillissementen.com

Gerelateerde artikelen