Factuur in Nederland snel betaald

Gemiddeld 47 dagen voordat een factuur is betaald.

Nederland hoort tot de top-3 van landen waar het relatief makkelijk is onbetaalde facturen te innen. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz Trade, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

Zweden komt als beste uit de bus, daarna Duitsland. Nederland deelt de derde plaats met Finland en Portugal. In totaal zijn 49 landen doorgelicht, die samen goed zijn voor 85% van het wereldwijde handel.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “Je zou misschien verwachten dat het innen van openstaande facturen in de afgelopen coronaperiode met de lockdowns alleen maar moeilijker is geworden, maar dat valt mee. Om de vier jaar toetsen we wereldwijd de Trade Collection Complexity en de algemene conclusie is dat de situatie, zeker in de Eurozone, stabiel is gebleven.”

In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar de betalingspraktijk en de faillissementsregels per land en de mogelijkheid om betaling via de rechter af te dwingen. Geeroms: “Als een bedrijf slecht betaalt dan kun je als schuldeiser naar de rechter stappen om betaling af te dwingen. Dan is het wel belangrijk dat een rechtbank vlot een beslissing neemt. In Zweden is dat perfect geregeld maar in een land als Frankrijk of Spanje is dat juist heel complex.”

Het onderzoek dat in 2022 is gehouden komt uit op een Collection Complexity van 49 op een schaal van 0 tot 100. Dit wereldwijde gemiddelde ligt iets onder de uitkomst van 2018 (was toen 51). De ranglijst van 2022 laat zien dat het relatief gemakkelijk is om in drie van de tien landen schulden te vorderen. Hiervan bevinden zich de meeste landen in West-Europa. Een op de vijf landen valt onder de categorie ‘ernstig’, met als koplopers Saoedi-Arabië, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten. Landen die ook slecht scoren zijn Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië, Griekenland en Italië. En verder weg: Brazilië, Hong Kong, Israël, Japan, Senegal en Singapore. Over Nederland schrijven de onderzoekers onder meer dat het betalingsgedrag van binnenlandse bedrijven zeer goed is, waarbij de betaling gemiddeld genomen binnen 47 dagen plaatsvindt.

Gerelateerde artikelen