Factoring profiteert van inflatie en bange banken

Het MKB heeft meer geld nodig voor voorraden en investeringen.

Factoring is vorig jaar gegroeid met bijna een kwart. Niet eerder is er zoveel omzet overgedragen ter financiering van reguliere bedrijfsactiviteiten door Nederlandse MKB Bedrijven.

Dit meldt FAAN, de branchevereniging voor factoringbedrijven. FAAN signaleert dat bedrijven enorme vraagstukken hebben hebben over het financieren van prijsstijgingen die mede het gevolg zijn van de torenhoge inflatie. Meer specifiek gaat het over de vraag hoe er genoeg werkkapitaal is voor voorraden en voor investeringen. Door de prijsstijgingen is daar veel meer financiering voor nodig dan een jaar geleden.

Volgens FAAN maakt een groeiend aantal van ruim 7000 bedrijven gebruik van werkkapitaalfinanciering als de manier om hier invulling aan te geven. Factoring zou ook groeien door toegenomen terughoudendheid bij banken en investeerders. Veel factoringbedrijven hebben een geïntegreerde koppeling met de financiële administratie van MKB-ondernemingen, waardoor binnen een dag de financieringslimieten verhoogd kunnen worden bij een financieringsvraag.

Gerelateerde artikelen