Factoring breekt door in Nederlandse mkb

Factoring is de trend in MKB financiering van dit moment. Na Crowdfunding is dit het tweede concept van alternatieve financiering dat doorbreekt in de Nederlandse MKB financieringsmarkt.

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Een onderneming draagt zijn facturatie en debiteurenrisico over aan een gespecialiseerd bedrijf, de factoringmaatschappij. In ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf ontvangt de ondernemer direct zijn geld. Hij hoeft dus niet te wachten totdat zijn facturen zijn betaald.

In het verleden had factoring een negatieve connotatie en was het significant duurder dan de traditionele bancaire werkkapitaalfinanciering. Door technologische ontwikkelingen, maar ook omdat het goed past in de risicorendementsmodellen van banken, is het qua pricing nu vergelijkbaar met traditionele werkkapitaalfinanciering door banken.

Een van de succesvolle aanbieders is Boozt24. Binnen 2 Jaar is Boozt24 door de grens van 200 miljoen aan gekochte facturen gebroken en groeit ‘bijna’ onstuimig door. “De belangrijkste financieringsbehoefte van ondernemers is die van werkkapitaal”, zegt Judith Verloop, CEO van Boozt24, “en juist daar knelt het voor het MKB in het huidige financieringslandschap, zeker voor ondernemers, die het tijdens de crisis zwaar hebben gehad”. 

Factoring is ook bereikbaar voor het klein MKB met omzetten vanaf 250.000 Euro, iets dat een aantal jaren geleden nog ondenkbaar was. Verloop: “Door slimme technologie brengen wij vraag en aanbod van kapitaal direct bij elkaar. Hierdoor ontstaat een ongelimiteerd financieringspotentieel voor gezonde, snel groeiende ondernemingen in de B2B markt. Wij kopen geld in op de kapitaalmarkt, waar we vervolgens facturen van ondernemers mee kopen. Hoe meer ondernemers zich aansluiten bij Boozt24, des te voordeliger wij kapitaal uit de markt kunnen halen. Dat voordeel rekenen wij door aan onze klanten. Zo groeien wij samen met onze klanten naar een lagere rente.”

Ook branchegenoot Voldaan Factoring doet goed zaken, zegt CEO Alex Frijters. “Voldaan koopt facturen en betaalt deze dezelfde dag nog uit op de rekening van de ondernemer. De ondernemer bepaalt zelf hoe vaak en wanneer er gebruik wordt gemaakt van de diensten. De laatste tijd zijn banken terughoudender geworden in het verstrekken van financieringen met name voor het MKB. Bij Voldaan is elke ondernemer welkom, van ZZP’er tot groothandel.”

Snelgroeiende mkb-ondernemingen raken soms in geldnood omdat grote afnemers soms lang doen over betalingen. De ondernemer wil graag de goede relatie met de debiteur in stand houden. Hij kan alleen niet aan de debiteur vragen om de facturen sneller te voldoen dan de betaaltermijn. Door het verkopen van de facturen kan de ondernemer toch snel beschikken over de liquiditeiten. 

Bijzonder aan de financieringsvorm factoring is volgens Frijters verder dat er facturen worden gekocht zonder hiervoor jaarcijfers van de ondernemer te beoordelen. “Er worden ook geen aanvullende zekerheden gevraagd. De factuur is de enige zekerheid.” 

Gerelateerde artikelen