Eye Security: “Kabinetsplan strafverhoging gaat cybercriminaliteit niet helpen’

Weinig verwachting bestrijding cybersecurity

Het verhogen van de strafmaat voor cybercriminelen zal slechts gedeeltelijk effectief zijn. Cybercriminelen zoeken namelijk bescherming in staten die hen welgezind zijn, om niet gepakt te worden. Dat zegt cyberbeveiligingbedrijf Eye Security in reactie op de plannen van het nieuwe kabinet.

Kabinet wil strenger straffen

Het nieuwe regeerakkoord neemt zich voor om de aanpak van digitale dreigingen door statelijke actoren en cybercriminelen te versterken. Daarvoor gaan de maximumstraffen voor cybercriminaliteit omhoog. Ook wordt spionage strenger bestraft.

Meer middelen

Naast de verhoging van de straffen en boetes worden ook de middelen en bevoegdheden van de veiligheidsdiensten uitgebreid. Volgens Eye Security is intensievere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, vooral met cyberbeveiligingsbedrijven, wenselijk: “Dit zal helpen bedreigde entiteiten te voorzien van versterkte beveiliging. Vergeet niet dat dit ook noodzakelijk is voor kleinere bedrijven om de hele samenwerkingsketen van essentiële sectoren voor de economie te bedienen.”

Gerelateerde artikelen