EY: Aantal buitenlandse investeringen in Nederland naar recordhoogte

?Het aantal buitenlandse investeringen in Nederland is vorig jaar tot recordhoogte gestegen. Volgens accountants- en advieskantoor EY was bij elkaar opgeteld sprake van 219 investeringsprojecten. Dat is 47 procent meer dan in 2014.

Het gaat vooral om buitenlandse bedrijven die logistieke centra, sales- en marketingactiviteiten, hoofdkantoren of onderzoeksafdelingen openden in ons land. Net als eerdere jaren kwamen de meeste investeerders uit de Verenigde Staten. Verder waren er veel Chinese bedrijven bij.

Volgens EY speelt het aantrekken van de economie bij de toename van de investeringen van over de grens een belangrijke rol. Ons land wordt daarbij nog altijd beschouwd als een aantrekkelijke investeringshaven. Het vertrouwen van buitenlandse bedrijven in Nederland als vestigingsplek was de afgelopen jaren steevast erg hoog.

Ook in Europa als geheel werden vorig jaar een recordaantal buitenlandse investeringen gedaan. EY telde er in totaal 5083, tegen 4448 een jaar eerder. Vooral in Polen, Rusland, Roemenië en Hongarije groeiden de investeringen sterk.

Of het aantal investeringen in Nederland dit jaar een nieuwe piek zal laten zien, valt overigens nog te bezien. Uit een peiling onder ruim tweehonderd grote buitenlandse bedrijven blijkt volgens EY dat de investeringsbereidheid dit jaar weer iets is teruggelopen ten opzichte van 2015. Dat duidt erop dat het aantal ondernemingen dat plannen heeft om komende tijd in ons land te investeren, iets is afgenomen.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen