Extra steun bedrijven bij verkrijgen krediet

Het Ministerie Economische Zaken staat garant bij kredieten voor bedrijven tot 250 werknemers zodat bedrijven kunnen blijven investeren. Dat is de maatregel na overleg tussen Minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk met VNO-NCW, MKB, FME-CWM, MetaalUnie, Platform Detailhandel en Cencobouw over de gevolgen van de kredietcrisis voor de reële economie.

De groei van de kredietverlening ontwikkelt zich nog positief, maar een terugval is mogelijk. Om daar goed op te zijn voorbereid, is minister Van der Hoeven bereid nu al de garantieregeling voor het MKB (BBMKB) uit te breiden. ‘Er is nu nog niet veel aan de hand, maar je moet wel vooruit denken’, aldus Van der Hoeven na afloop.

Bedrijven tot maximaal 250 werknemers krijgen extra steun in de rug, doordat Economische Zaken nu ook voor deze bedrijven garant staat (was 100 werknemers). Voor starters staat EZ garant voor leningen tot 200.000 euro (was 100.000 euro). Het maximale garantiebedrag per bedrijf is verhoogd naar 1,5 miljoen euro (was 1 miljoen).

Er zijn in Nederland 700.000 bedrijven met maximaal 250 werknemers die goed zijn voor 4 miljoen banen. EZ staat garant voor 745 miljoen euro aan kredieten dat eventueel verhoogd kan worden tot 825 miljoen euro.

Daarnaast is afgesproken om in gezamenlijk overleg tussen MKB, banken en overheid de bestaande kredietregelingen beter te gaan benutten en waar nodig de toegang te vergroten via meer bekendheid en vereenvoudiging van de voorwaarden. Dit geldt ook voor mkb-bedrijven die exporteren.

 

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen