Ex-topman Rabo oneens met Hamers (ING)

De Nederlandse bonusregels voor bankiers hebben amper nadelige effecten, zegt ex-topman Herman Wijffels van Rabobank.

“Bonusjagers in de financiële sector leveren de economie namelijk maar weinig op”, laat Wijffels, voormalig topman van Rabobank, weten in de Telegraaf. “De vraag is of we die jongens uit de City wel in Amsterdam willen hebben. Dat is een industrie waarin geld maken met geld het centrale doel is. Ik denk niet dat de Nederlandse economie daar veel aan heeft.”
Volgens Wijffels hebben Nederlandse bankiers niet veel te klagen over hun variabele beloningen. Die zijn volgens hem namelijk nog altijd hoog. “De talenten die we hebben, mogen hun werk best doen voor salarissen van enkele tonnen. Daar hoeven ze echt geen miljoenen voor te krijgen.”

Lees ook bericht van gisteren: 'Bonusregels barrière voor aantrekken financiële banen' 

Het bonusbeleid was onlangs weer in het nieuws wegens de naderende brexit. ING-topman Ralph Hamers stelde in de Financial Times dat de strengere bonusregels voor de Nederlandse bankensector een barrière vormen voor het aantrekken van financiële instellingen na de brexit. De Nederlandse regels schrijven voor dat de bonus niet hoger mag zijn dan 20 procent van het vaste salaris. In de Europese Unie is dit maximaal 100 procent.