Bonusregels barrière voor financiële banen

ING-topman Ralph Hamers zegt dat Nederland de race om Brexit-banen verliest van Frankfurt, Parijs en Dublin.

De Nederlandse regels schrijven voor dat de bonus niet hoger mag zijn dan 20 procent van het vaste salaris. In de Europese Unie is dit maximaal 100 procent. “Als je denkt dat zakenbankiers en mensen die werken op de financiële markten worden aangespoord door variabel loon, dan is Amsterdam niet de natuurlijke plaats om uit te breiden”, aldus Hamers in The Financial Times. Hij vindt dat de striktere bonusregels zorgen voor een concurrentienadeel voor ons land.

Amsterdam interessant voor andere financiële sectoren

Financieel directeur Clifford Abrahams van ABN AMRO denkt niet dat de bonusregels zullen veranderen om handelsplatformen naar Amsterdam te lokken. Mogelijk kan Amsterdam wel een centrum voor andere delen van de financiële sector worden, denkt Abrahams.

Lees ook: AFM heeft versterking nodig na Brexit
ING praat beleggers vandaag bij op een beleggersdag in het Duitse Offenbach am Main, bij Frankfurt. Het financiële concern heeft de indruk met zijn strategie op de goede weg te zijn. ING houdt vast aan zijn belangrijkste doelstellingen voor de winstgevendheid. Komende jaren wil de bank verder groeien. ING heeft onder meer de ambitie om het aantal klanten dat meer dan één dienst afneemt bij de bank, de zogeheten primary retail customers, te laten toenemen tot meer dan 16,5 miljoen in 2022. Vorig jaar waren dit er nog 12,5 miljoen.

Waardecreatie staat steeds prominenter op de bestuursagenda. Tijdens de cursus gaan we diepgaand in gesprek over de verantwoordelijkheid van bestuurders en toezichthouders. En hoe bedden zij meervoudige waardecreatie in bij besluitvorming, uitvoering en toezicht. En hoe geef je hier bekendheid aan?