Experts: ‘EU-richtlijn beperkt due diligence voor financiële sector’

'CSDDD beperkt due diligence, maar effecten blijven onduidelijk'

De CSDDD maakt onderscheid tussen upstream en downstream activiteiten in ketens, maar voor de financiële sector is dit onderscheid niet eenduidig. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe de relatie tussen vermogensbeheerders en -eigenaren wordt geclassificeerd. Dit zorgt voor onzekerheid over de precieze reikwijdte van de due diligence-verplichtingen. Dat schrijven jurist Daniel Litwin van het European University Institute (EUI) en Elsa Savourey van het Institut d’Etudes Politiques de Paris in een wetenschappenlijk artikel (‘Human Rights in EU Sustainable Finance’) op een publicatiewebsite van Elsevier.

  • CSDDD beperkt due diligence financiële sector tot upstream
  • Onduidelijkheid over definitie up- en downstream activiteiten
  • Interactie met andere EU-regels zorgt voor complexiteit

Hoewel de CSDDD downstream activiteiten uitsluit van due diligence, verwijzen andere EU-regelingen zoals de Taxonomieverordening wel naar due diligence voor de hele waardeketen. Dit creëert een complex web van overlappende en soms tegenstrijdige vereisten voor financiële instellingen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Indirecte effecten via ketenpartners

Ondanks de beperking in de CSDDD, kunnen financiële instellingen alsnog indirect te maken krijgen met uitgebreidere due diligence-verplichtingen. Grote bedrijven die onder de CSDDD vallen, zullen namelijk due diligence moeten uitvoeren op hun hele keten, inclusief financiële partners.

Toekomstige uitbreiding niet uitgesloten

De Europese Commissie zal binnen twee jaar rapporteren over de noodzaak van aanvullende due diligence-vereisten voor de financiële sector. Een toekomstige uitbreiding van de verplichtingen naar downstream activiteiten is dus niet uitgesloten.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).
Gerelateerde artikelen