Expert: ‘Familiebedrijven hebben reden om hogere prijzen niet snel door te berekenen’

Expert familiebedrijven Ilse Matser over het onderzoek naar familiebedrijven.

FM.nl: Herkent u het beeld uit het onderzoek, dat familiebedrijven optimistisch zijn ?
Ilse Matser: “De uitkomst van het onderzoek is eigenlijk heel verdeeld: 48 procent positief, maar 21 procent is neutraal en 31 procent is niet positief gestemd. Dit geeft wellicht een beter beeld van de werkelijkheid: er is in veel markten onzekerheid en dat raakt familiebedrijven ook. Aan de andere kant kunnen familiebedrijven buigen op een lange bestaansgeschiedenis en staan veel bedrijven er sterk voor.”

FM.nl: Is het optimistische beeld van de familiebedrijven terecht? Of zijn ze té optimistisch ?
Ilse Matser: Familiebedrijven gaan niet zozeer voor groei maar sturen op continuïteit op de lange termijn. Deze strategie helpt in roerige tijden. Een voorbeeld hiervan: familiebedrijven hebben vaak een relatief voorzichtige financiering waardoor ze minder hard getroffen worden door hogere rentekosten.

Gedurende het dagprogramma van FM Dag (19 april) wordt in het Van der Valk Hotel A4/Schiphol de Huub van Roozendaal Award uitgereikt door een jury. Deze prijs wordt toegekend aan de meest waardevolle CFO of financieel directeur van een familiebedrijf. Mail voor meer informatie, het programma of uw aanmeldingen naar de organisatie van het evenement. Ilse Matser is jurylid van de award.

FM.nl: Een loonspiraal wordt verwacht: in hoeverre hebben familiebedrijf de ruimte om deze spiraal te volgen ?
Ilse Matser: “Ik denk dat dit heel erg afhankelijk is van de marktpositie en sectorontwikkelingen in de specifieke situatie van ieder familiebedrijf. Moeilijk om hier iets algemeens over te zeggen. Ook hier zal de lange termijn focus invloed hebben. In de praktijk betekent dat het eventueel doorberekenen van prijsstijgingen aan de klant afgewogen zal worden tegenover de langdurige relatie met de klant.”

FM.nl: Wat kunnen familiebedrijven doen om meer personeel en talent aan te trekken ?
Ilse Matser: “We weten uit onderzoek dat mensen vaak lang bij familiebedrijven blijven werken. Dat zegt iets over de werkplek. Familiebedrijven doen er goed aan om na te gaan of en hoe dit in hun bedrijf zit. Welke factoren gelden in jullie bedrijf: een platte structuur, fijne sfeer, veel verantwoordelijkheid, aandacht voor duurzaamheid, mogelijkheden om te ontwikkelen. Dit meer uitdragen naar de buitenwereld, zal helpen om talent aan te trekken.”