Europese Unie pakt btw-fraude door bedrijven aan

Ondernemers die maandelijks voor meer dan 100.000 euro aan producten in andere EU-landen afzetten, moeten vanaf 2010 maandelijks btw aangifte doen in plaats van 1 keer per kwartaal. Dat hebben de EU-ministers van Financiën besloten.

De Belastingdienst stuurt de gegevens door naar collega-diensten in Europa zodat het ontduiken van btw sneller wordt gesignaleerd. Jaarlijks lopen de EU-lidstaten tientallen miljarden euro’s aan btw mis.

Vooral dure en makkelijk te vervoeren goederen zoals gsm’s en laptops worden via BV’s binnen de EU verhandeld, met als doel btw te ontduiken. Door deze BV’s maandelijks in plaats van eens per kwartaal aangifte btw te laten doen, wordt btw ontduiken moeilijker.

De EU-bewindslieden van Financiën hebben besloten de uitwisseling van exportgegevens te versnellen. Aanvankelijk wilde de EU dat alle exportbedrijven maandelijks btw-aangifte gingen doen. Onder druk van Nederland is dit beperkt tot bedrijven met een omzet uit export van meer dan 100.000 euro per kwartaal.

Gerelateerde artikelen