Europese inflatie ‘nog maar’ 8,5 procent

Inflatie eurozone koelt verder af in januari.

Het dagelijks leven in de eurozone is in januari 8,5 procent duurder geworden, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Daarmee is het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied verder afgenomen ten opzichte van voorgaande maanden. In december bedroeg de inflatie nog 9,2 procent en in oktober kwam de inflatie nog uit op een record van 10,6 procent op jaarbasis.

De inflatie laat daarmee al vanaf november een afkoeling zien. Het inflatiecijfer viel ook lager uit dan de 8,9 procent waar economen in doorsnee rekening mee hadden gehouden. Ten opzichte van december waren consumenten en bedrijven 0,4 procent goedkoper uit, terwijl was gerekend op een toename van 0,1 procent.

De afkoeling van de inflatie komt vooral doordat benzine en diesel goedkoper zijn geworden ten opzichte van een maand eerder. Ook de gas- en elektriciteitsprijzen zijn aan het dalen. De energieprijzen zorgen desondanks nog altijd met afstand voor het grootste deel van de geldontwaarding. Ook de prijzen voor voeding, alcohol en tabak gingen opnieuw omhoog.

Eerder op de dag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al bekend dat de inflatie in Nederland in januari is afgekoeld tot 8,4 procent, volgens de Europese meetmethode. Dat was in december nog elf procent. Nederland is daarmee flink gezakt op de lijst van de landen met de hoogste inflatie. In de Baltische staten is de inflatie met ruim 21 procent nog altijd het hoogst. Van de grote landen die al gegevens aanleverden hebben Spanje (5,8 procent) en Frankrijk (zeven procent) de laagste inflatie.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentes dit jaar al meerdere keren verhoogd om de inflatie terug te brengen richting de doelstelling van twee procent. ECB-president Christine Lagarde hamerde er afgelopen maand echter op dat de inflatie nog steeds “veel te hoog” is, ondanks de recente afzwakking van de prijsstijgingen. Donderdag vergaderen de centrale bankiers opnieuw over de rente in de eurozone en zullen ze de rentetarieven naar verwachting opnieuw met een half procentpunt gaan verhogen.

Gerelateerde artikelen