Inflatie dwingt aanpassing Europese classificatie omzetgrootte
Europa wil grensbedragen voor grote ondernemingen verhogen zodat minder MKB-bedrijven gaan vallen onder EU-regels die bedoeld zijn voor het grootbedrijf. De Europese Commissie is daarvoor een consultatie gestart van de Accounting Directive, de Europese Jaarrekeningrichtlijn. Door de aanpassing kunnen bedrijven langer ‘klein’ blijven bij een omzetverhoging en/of een hoger balanstotaal.
- omzetgrens grote onderneming verhoogd tot 50 miljoen
- tot 15 miljoen omzet is MKB
- verhoging grensbedragen reactie op inflatie vs omzetgroei
De aanpassing is een reactie op de inflatie. Door de geldontwaarding zijn de resultaten van MKB-bedrijven hoger geworden, zonder dat hun rendement toeneemt. Zo gaan tal van MKB-bedrijven vallen onder de regelgeving voor grote berijven, terwijl ze voor de geldontwaarding nog ‘gewoon’ in het MKB zouden vallen. Dit is van belang, omdat grootbedrijven moeten voldoen aan tal van EU-regels over financiële rapportages en duurzaamheidsrapportages die (nog) niet gelden voor het MKB.
Omzet van 900.000 is micro-onderneming
Door de herindeling naar bedrijfsgrootte wil de Europese Commissie tegemoetkomen aan MKB-bedrijven die administratief slachtoffer worden van de inflatie. De Europese Commissie wil de grensbedragen verhogen met een kwart. In de voorgestelde Accounting Directive blijft het balanstotaal van een micro-onderneming onder de 450.000 euro, een ton meer dan tot nu toe. De omzet van een micro-onderneming is maximaal negen ton (was 700.000 euro).
Voorstel haalt feedback op
Tot kleine bedrijven worden organisaties gerekend met maximaal 7,5 miljoen euro (was 6 miljoen) aan balanstotaal en 15 miljoen euro aan omzet (was 12 miljoen). Het middelgrote en grote bedrijf heeft straks een balanstotaal 25 miljoen euro (nu 20 miljoen) en een omzet van 50 miljoen (nu 40 miljoen). Of de verhoging van de grensbedragen doorgaat, hangt af van de feedback op het Europese voorstel hiertoe.
Lees ook: