Europese Commissie wil ingrijpen in energiemarkt

Ursula von der Leyen uit zorgen over hoge energierekeningen.

De Europese Unie moet met spoed ingrijpen in de energiemarkt, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De torenhoge rekeningen voor gas en stroom worden burgers en bedrijven te veel, vreest ze.

“We werken nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt”, zei Von der Leyen op een bijeenkomst in Slovenië. Dat is nodig nu “de stroomprijzen door het dak gaan en de beperkingen van het huidige ontwerp van onze stroommarkt blootleggen”. De commissie en EU-landen als Nederland hielden ook met het nijpender worden van de energiecrisis lang vol dat de markt niet wezenlijk op de schop hoefde, maar daarvan komt Von der Leyen nu terug.

De commissievoorzitter lichtte enkele uren later op bezoek bij de Duitse energieminister Robert Habeck toe dat ze onder meer mikt op het ontvlechten van de prijs van gas en elektriciteit. Ze wijst erop dat het dure gas nu de prijs van stroom opstuwt. “Met deze exorbitante prijzen zullen we moeten ontkoppelen.”

Noodmaatregelen zouden binnen een paar weken genomen kunnen worden, stelt Von der Leyen. Een grondiger herinrichting van de markt zou iets voor begin volgend jaar zijn.

De roep om de gepeperde rekeningen te verlagen door bijvoorbeeld maximumprijzen in te stellen blijft maar aanzwellen. De zuidelijke EU-landen, die daar al langer om vragen, krijgen meer en meer bijval. Ook zwaargewicht Duitsland klinkt steeds welwillender. Van een gewone wisselwerking van vraag en aanbod is geen sprake meer, erkent bondskanselier Olaf Scholz.

De energieministers van de EU-landen zijn bijeengeroepen om volgende week vrijdag te bespreken wat hun te doen staat. Sommige lidstaten hebben zelf al prijsplafonds afgekondigd of op andere manieren ingegrepen. Maar dat doen ze liever met de hele EU, omdat ze samen een gezamenlijke energiemarkt vormen.

Gerelateerde artikelen