Europese Commissie vergemakkelijkt e-factureren

De Europese Commissie gaat hindernissen voor de elektronische factuur schrappen. De Commissie stelt niet langer andere eisen aan elektronische facturen dan aan papieren rekeningen. Dit blijkt uit een voorstel voor nieuwe regelgeving die volgens de Commissie voor het Europese bedrijfsleven moet leiden tot een lastenverlaging van 8 miljard euro, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Volgens een woordvoerder van PricewaterhouseCoopers kunnen ondernemers hun facturen voortaan als pdf-file of Word-document versturen, bijvoorbeeld via e-mail. Het is niet langer noodzakelijk om facturen te versleutelen met een elektronische handtekening. En evenmin om de EDI (een standaard voor uitwisseling van bedrijfsdocumenten) te hanteren.

Ook de regels voor het elektronisch bewaren van facturen worden versoepeld. Bedrijven zijn niet langer genoodzaakt om dure technische processen in werking te stellen om elektronisch factureren mogelijk te maken. PwC, dat in opdracht van de Europese Commissie onderzoek deed naar e-facturing, verwacht dat het voorstel op korte termijn zal worden ingevoerd.

Gerelateerde artikelen