Europese banken moeten ingrijpend herstructureren

Richtlijnen van de Europese Commissie voor minstens tien grote Europese banken die staatssteun hebben ontvangen gaat leiden tot herstructureringen. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG Transaction Services.

Ruim een kwart van de Europese banken die staatssteun hebben ontvangen, moeten de komende maanden ingrijpend (‘in-depth’) herstructureren. De herstructurering is een gevolg van nieuwe richtlijnen voor staatssteun van de Europese Commissie.

Volgens deze richtlijnen is herstructurering verplicht als insolvabiliteit alleen kan worden vermeden doordat staatsteun is verstrekt. Als de steun van de nationale overheid meer bedraagt dan twee procent van de risicogewogen activa wordt door de Europese Commissie uitgegaan van de noodzaak tot ingrijpende (‘in-depth’) herstructurering.

Uit onderzoek van KPMG Transaction Services blijkt dat de richtlijnen van de Europese Commissie voor minstens tien grote Europese banken die staatssteun hebben ontvangen tot herstructureringen gaat leiden. KPMG heeft in internationaal verband onderzocht op welke wijze de belangrijkste staatssteunpakketten tot nu toe in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn opgezet om het vertrouwen in het financiële systeem te herstellen.

Gerelateerde artikelen