Europese alternatieve financieringsmarkt blijft groeien

De blijvende betrokkenheid van traditionele financiers op de alternatieve financieringsmarkt draagt bij aan de ontwikkeling van een pan-Europese markt van onderhandse leningen (private placements). Ondernemingen kijken vaker over de grenzen voor hun financieringsbehoeften en kunnen kiezen uit een overdaad van financieringsbronnen.

Dit blijkt uit een vandaag door Allen & Overy gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd door YouGov onder ruim 360 Europese ondernemingen en investeerders.

Het onderzoek laat zien dat alternatieve financiering met 33 procent ondertussen een stevig onderdeel is van de financieringsmix. Het vult het gat dat is ontstaan door de scherpe daling in bankleningen sinds het begin van de financiële crisis. Traditionele bankleningen zijn nog steeds de grootste financieringsvorm met 48 procent van alle financieringen. Kapitaalmarkten zijn goed voor 19 procent. In de Benelux is alternatieve financiering het afgelopen jaar sterk gegroeid in populariteit: inmiddels maakt het 37 procent uit van de totale financieringsmix, vergeleken met 24 procent in 2015.

Onderhandse leningen waarbij door banken wordt bemiddeld zijn het afgelopen jaar gangbaarder  geworden, en inmiddels de meest gebruikte vorm van alternatieve financiering. Ze worden ingezet door 54 procent van de ondernemingen en 61 procent van de investeerders, tegen respectievelijk 48 procent en 58 procent in 2015.

Phil Smith, partner in de financieringspraktijk bij Allen & Overy: “Hoewel er het afgelopen jaar beperkende factoren zijn geweest, zoals het Quantitative Easing programma van de Europese Centrale Bank, heeft de alternatieve financieringsmarkt duidelijk progressie geboekt. Een onbetwistbare factor in die ontwikkeling is de betrokkenheid van banken als intermediairs. Ze spelen een cruciale rol in het bij elkaar brengen van investeerders die kapitaal willen inzetten en ondernemingen die financiering willen aantrekken om hun businessplannen uit te voeren.”

Midden- en kleinbedrijf
Met name de vooruitzichten voor het midden- en kleinbedrijf zijn zeer gunstig. Bijna de helft van de investeerders (44%) gaf aan dat zij van plan zijn de financiering aan kleine bedrijven te verhogen, en bijna tweederde (64%) verwacht een toename in financiering aan middelgrote bedrijven in de komende vijf jaar.

Kennis marktinitiatieven
Hoewel de kennis over marktinitiatieven om de groei van alternatieve financiering te stimuleren (zoals de pan-Europese marktgids voor onderhandse leningen bij ondernemingen, en de gestandaardiseerde transactiedocumentatie) grotendeels hetzelfde bleef onder investeerders (76%), bleek kennis hierover onder ondernemingen te zijn gedaald: van 76 naar 53 procent in 2015. Dit toont eens temeer aan dat banken en advocatenkantoren ondernemingen moeten blijven informeren over de verschillende financieringsmogelijkheden die hen ter beschikking staan.


 

Krijgt u uw financiering nog rond? | 5 PE 
Het is nu tijd om de alternatieven te onderzoeken en de continuïteit en groei van de mkb onderneming veilig te stellen. Voorkom risico's, volg de masterclass Alternatieve Financieringsvormen voor het mkb en maak een succes van financiering. Meld u direct aan. 

Gerelateerde artikelen