Europees Parlement bekijkt belastingdeals Nederland

Het Europees Parlement stuurt een delegatie naar Nederland om omstreden belastingafspraken met internationale bedrijven te bekijken. De onderzoekers willen weten welke afspraken de fiscus met multinationals zoals koffiebrander Starbucks heeft gemaakt.

Het bezoek is voor begin februari gepland. De EU-parlementariërs hopen op gesprekken met ministers, leden van de Tweede Kamer en deskundigen. ‘De contacten moeten duidelijkheid verschaffen over hoe het nu precies zit met die belastingconstructies’, aldus een ingewijde woensdag in het EU-parlement in Straatsburg. Hij benadrukt dat de delegatie uitdrukkelijk wil samenwerken met de autoriteiten. ‘De afgevaardigden willen graag spreken met iedereen die iets interessants over de kwestie heeft te zeggen.’
De delegatie gaat ook naar Luxemburg en Ierland. De stap volgt op onthullingen over talrijke belastingdeals met multinationals in Luxemburg, de zogenoemde Luxleaks. Door de afspraken betalen de bedrijven in de regel veel minder belasting.
Er lopen al onderzoeken van de Europese Commissie in Brussel naar belastingconstructies van Nederland met Starbucks, van Ierland met computergigant Apple en van Luxemburg met automobielfabrikant Fiat en onlinewinkel Amazon. De commissie wil maatregelen nemen om belastingontwijking in de Europese Unie tegen te gaan.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen