EPI (European Payments Initiative) neemt iDEAL over

De deal leidt tot een betaalreus die concurreert met Apple en Google.

Het Nederlandse betalingssysteem iDEAL wordt overgenomen door het European Payments Initiative (EPI). De huidige eigenaar Currence draagt het systeem over. Met EPI kunnen betalingen in webwinkels direct van de eigen bankrekening worden gedaan. Dat samenwerkingsverband van banken en betalingsinstellingen uit Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland wil dat er een makkelijke oplossing voor betalingen komt in alle deelnemende landen.

IDEAL is eigendom van de drie Nederlandse grote banken ING, Rabobank en ABN AMRO die de betaalmethode bij Currence hadden ondergebracht. De overname van iDEAL betekent dat Rabobank en ABN AMRO mee gaan doen met het betaalsysteem van het EPI. ING was een van de oprichters van het EPI.

Passend vertrekpunt
Topman Daniël van Delft van Currence zegt trots te zijn “dat het EPI iDEAL heeft gekozen als passend vertrekpunt”. In Nederland heeft iDEAL een marktaandeel van zeventig procent, maar in veel landen is er geen vergelijkbare betaaloplossing, weet Van Delft. “Er zijn wel oplossingen, maar die zijn gefragmenteerd. De partijen achter het EPI willen een standaard opzetten.”

Met iDEAL worden meer dan 1,2 miljard betalingen per jaar gedaan met op piekdagen ruim vijf miljoen. Zeventig procent van alle e-commerce transacties worden in Nederland met iDEAL betaald.  Van Delft: “We breiden uit om aan te blijven sluiten bij het shop- en betaalgedrag van consumenten en de wensen van ondernemers. Bij het nieuwe iDEAL draait het om gemak voor de consument en de mogelijkheid om zijn betaalproces zelf vorm te geven.  Met deze overname wordt de positie van iDEAL nog steviger.”

Naast iDEAL neemt EPI ook het Luxemburgse betaalbedrijf Payconiq International (PQI) over. Beide overnames moeten nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

Beter innoveren
Met een Europese standaard voor digitaal betalen is innoveren makkelijker en kan ook de concurrentie beter worden aangegaan, zo is de verwachting. Partijen als Apple en Google hebben met hun betaalmogelijkheden inmiddels het nodige succes, weet Van Delft.

In eerste instantie zal de op iDEAL gebaseerde standaard in Frankrijk en Duitsland op de markt komen, want daar is nog weinig vergelijkbaars. Klanten in Nederland zullen in eerste instantie weinig merken. Currence blijft werken aan de nieuwe versie van iDEAL, die het voor klanten mogelijk maakt om zaken als hun voorkeursbank op te slaan zodat ze nog sneller kunnen afrekenen. Ook voor betalingsverwerkers en webwinkels wordt het makkelijker om erbij aan te sluiten. Op termijn gaan al die mogelijkheden ook voor het EPI gelden.

Geleidelijke transitie
Of de naam iDeal gehandhaafd blijft, is nog onduidelijk. Van Delft ziet op den duur iDEAL opgaan in het EPI, maar “het wordt een heel geleidelijke transitie”. “IDEAL zal niet snel verdwenen zijn.”

Momenteel doen er banken uit vijf landen mee aan het EPI, zoals de Nederlandse grootbanken, de Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole, Deutsche Bank uit Duitsland en de Belgische bank KBC. “Maar het is een open systeem, dus andere banken en betalingsverwerkers uit andere landen kunnen aansluiten.”

Gerelateerde artikelen