Europarlement wil hardere aanpak belastingparadijzen

Ook Nederland moet op zwarte lijst van belastingparadijzen.

Europa moet harder optreden tegen belastingparadijzen. Het EU-systeem met de zwarte lijst voor deze landen strenger worden. Dat vindt het Europees Parlement.

Op de lijst staan staten waar bedrijven gemakkelijk belasting kunnen ontduiken. Die landen worden te snel van deze lijst afgehaald, zo luidt de kritiek. Zodra ze hun wetten en regels symbolisch aanpassen, gaan ze van de zwarte lijst.

De controle moet daarom beter en strenger worden, vindt het parlement. Ook Nederland mag de dans niet ontspringen, zegt Europarlementariër Paul Tang.

Woensdag stelden de Europarlementariërs dat het systeem om de belastingparadijzen te controleren te verwarrend en niet effectief is. Ze namen een resolutie aan die het systeem moet verbeteren. Er moeten nieuwe criteria komen om meer landen als belastingparadijs te kunnen aanmerken.

Wie op de zwarte lijst staat, mag daar niet al te gemakkelijk vanaf komen. Deze landen komen vaak niet in aanmerking voor bepaalde Europese hulpfondsen. Ze komen sneller in beeld waar het gaat om het bestrijden van witwassen en terrorisme.

Voorbeelden van belastingparadijzen die al te makkelijk ontsnappen aan de zwarte lijst, zijn Guernsey en Bermuda. Dat kon omdat ze hun wetgeving symbolisch hadden aangepast, zodat het erop leek dat ze geen belastingparadijs meer zijn. In werkelijkheid zijn ze dat nog steeds.

Ook de Kaaimaneilanden verdwenen van de lijst omdat die hun controlemechanisme een beetje hadden aangepast. Ondertussen blijft het belastingtarief daar staan op nul procent. Op de lijst staan nog twaalf landen die samen verantwoordelijk zijn voor slechts twee procent van de totale belastingontwijking. Dat is veel te weinig, vindt het Europees Parlement.

Niet alleen tropische oorden en kanaaleilandjes moeten beter worden gecontroleerd, maar ook EU-landen moeten voortaan extra onder de loep genomen worden. Nederland behoort daar ook toe, evenals Luxemburg, Malta en Cyprus. Dit zijn lidstaten die bedrijven vrijwel geen belasting laten betalen, waardoor belastingontwijking stukken makkelijker wordt.

“Lidstaten die kenmerken van een belastingparadijs vertonen, en degenen het risico lopen tot overtreding, moeten ook als belastingparadijzen worden beschouwd”, aldus het Europees Parlement. Europa moet in eigen huis schoon zijn om andere landen te kunnen aanpakken, heet het.

Nederland is voor 8,5 procent van de wereldwijde belastingontwijking verantwoordelijk, vertelt Europarlementslid Paul Tang (PvdA). Hij is voorzitter van de subcommissie voor Belastingaangelegenheden. “We willen de lijst laten bijten met harde sancties voor landen die daarop staan. We roepen ook op om het Verenigd Koninkrijk extra kritisch te bekijken, om een Singapore-aan-de-Theems te voorkomen.”

“Ook Nederland mag de dans niet ontspringen. Europa, met Nederland en Luxemburg voorop, is kampioen belasting ontwijken. In totaal is Europa verantwoordelijk voor een derde van alle belastingontwijking wereldwijd.”

De controle op de zwarte lijst wordt uitgevoerd door een groep met alle EU-lidstaten. Die is niet open en transparant genoeg, stelt het Europarlement. Ook is onduidelijk hoe en waarmee de zwarte lijst wordt opgesteld en bijgewerkt. Er moet daarom ook een ‘juridisch bindend instrument’ komen die deze taken op zich neemt.

Gerelateerde artikelen