Europa onderzoekt Boeing

Boeings samenwerking met Embraer onderzocht, nu VS heffingen gaat opleggen.

De Europese Commissie is een diepgravend onderzoek begonnen naar de samenwerking van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en zijn Braziliaanse branchegenoot Embraer. Daaruit moet blijken of er door de deal minder concurrentie op de markt voor commerciële vliegtuigen is.

Boeing en Embraer kwamen eind vorig jaar overeen dat het Amerikaanse bedrijf een belang van 80 procent neemt in de commerciële tak van Embraer. De Europese Commissie maakt zich zorgen omdat Embraer na Boeing en Airbus de derde vliegtuigmaker ter wereld was. Mogelijke nieuwe toetreders uit landen als China, Japan en Rusland moeten flinke horden nemen om de markt te betreden. De Europese Commissie heeft tot half februari om tot een oordeel te komen.

De mededeling komt nadat de VS van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op 7,5 miljard euro aan EU-producten een heffing opleggen, omdat EU ten onrechte subsidies zou hebben heeft aan Airbus. De andere kant op loopt een vergelijkbare procedure waarvoor volgend jaar een bedrag genoemd zal worden. De Vs wil daar echter niet op wachten en heeft
op vliegtuigen een heffing van 10 procent gezet. Verder komt er op producten als kaas, wijn, whisky en olijven een tarief van 25 procent.

Ongeveer de helft van de Nederlandse kaasexport wordt daardoor getroffen. Vorig jaar werd voor 80 miljoen euro aan kaas naar de VS geëxporteerd. Over ongeveer 39 miljoen euro van die export moet vanaf 18 oktober 25 procent heffing worden betaald. Varkensworsten worden ook getroffen. Het gaat hier om een exportbedrag van ongeveer 600.000 euro.


(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen