Euro verliest waarde na aankondiging Franse verkiezingen

Valutabewegingen

De euro heeft sinds maandag aan waarde verloren nadat president Emmanuel Macron vervroegde verkiezingen in Frankrijk heeft uitgeschreven. Maandagochtend werd de Europese munt verhandeld tegen 1,0751 dollar, een daling ten opzichte van 1,0806 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Deze koersdaling markeert het laagste niveau in bijna een maand tijd.

  • Euro verliest waarde door politieke onzekerheid
  • Sterke Amerikaanse arbeidsmarktcijfers versterken dollar
  • Radicaal-rechtse opkomst verzwakt vertrouwen in euro

Naast Frankrijk hebben ook in Duitsland de regerende partijen terrein verloren in de Europese verkiezingen. Deze politieke verschuivingen creëren extra druk op de euro, aangezien analisten waarschuwen voor een toegenomen onzekerheid op de markten. In Frankrijk heeft de radicaal-rechtse partij RN van Marine Le Pen aanzienlijk meer stemmen gekregen dan de partij van Macron, wat de bezorgdheid onder beleggers vergroot.

Sterke Amerikaanse arbeidsmarkt

De daling van de euro werd versterkt door een sterker dan verwacht rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, gepubliceerd op vrijdag. Deze cijfers suggereren dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk langer wacht met het verlagen van de rente, wat de waarde van de dollar deed stijgen en daarmee de euro onder druk zette. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Onzekerheid rond Franse politiek

Analisten houden de ontwikkelingen in Frankrijk nauwlettend in de gaten. Hoofdeconoom Holger Schmieding van de Duitse investeringsbank Berenberg waarschuwt dat de politieke onzekerheid in Frankrijk een negatief effect kan hebben op de markten. “Het introduceert een onverwacht element van onzekerheid,” zegt Schmieding. Jan von Gerich van Nordea voegt daaraan toe dat deze onzekerheid het vertrouwen in de economie en de markt kan ondermijnen, vooral in Frankrijk.

Potentiële invloed op euro

Mansoor Mohi-uddin, hoofdeconoom bij Bank of Singapore, benadrukt dat de mogelijkheid van een radicaal-rechtse overwinning in de Franse vervroegde verkiezingen de euro op de korte termijn kan verzwakken. Hij wijst echter ook op de blijvende invloed van de Amerikaanse economische data en het rentebeleid als belangrijke factoren.

Conclusie en vooruitzichten

De combinatie van politieke onzekerheden in Europa en sterke economische cijfers uit de Verenigde Staten heeft geleid tot een aanzienlijke waardevermindering van de euro. Analisten voorspellen dat de euro onder druk zal blijven staan zolang de politieke situatie in Frankrijk en de Amerikaanse rentebeleid onzekerheden blijven bevatten.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen