EU-akkoord over witwassen en belastingontduiking

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt in de strijd tegen witwassen en belastingontduiking. De partijen kwamen dinsdagavond onder meer overeen dat er een register komt dat zorgt voor meer inzicht in bijvoorbeeld brievenbusfirma's.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini kaartte de belastingontduiking vorig jaar aan in een rapport. Klanten van banken zijn vaak bedrijven. Daarom wilde het Europees Parlement een register om duidelijk te hebben wie er achter die bedrijven schuilgaan. Belastingontduikers, drugshandelaren, vervalsers en andere criminelen kunnen zich dan niet meer verstoppen, was het idee.
In eerste instantie wilden de Europese Commissie en de Europese lidstaten niet instemmen met het plan, maar dinsdag werd toch overeenstemming bereikt. De Eeropese lidstaten worden voor het eerst verplicht om centrale registers aan te leggen met alle relevante informatie over de volle of economische eigendom van dergelijke entiteiten, inclusief trusts en stichtingen.
 
De registers worden toegankelijk voor overheden en aanpalende instituties ( als toezichthouders etc), maar ook voor zogenaamde “obliged entities” (zoals banken die verplicht zijn tot ‘due diligence’ onderzoeken), maar ook voor ‘gewone’ brugers, die zich wellicht wel zullen moeten identificeren en een opdraaien voor eventuele ‘administrateieve kosten’.  
 
Ook zullen banken, auditors, notarissen, advocaten, accountants, makelaars en casino’s worden verplicht om nog actiever te waarschuwen zodra hun cliënten verdachte transacties plegen.  
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen