EU wil wetgeving voor cryptocurrency

EU-ministers, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank willen strenge regels voor cryptocurrency.

De EU-landen hebben gemeenschappelijke wetgeving nodig om het gebruik van cryptogeld zoals de bitcoin te reguleren. Volgens topman Benoît Cœuré van de Europese Centrale Bank (ECB) moet de EU de lat hoog leggen om virtuele betaalmiddelen toe te staan en er toezicht op te houden, zei hij in Helsinki na afloop van een Eurogroep.

De EU-ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) maar ook de Europese Commissie en de ECB maken zich zorgen over de financiële stabiliteit in Europa zonder een wettelijk EU-kader op digitale betaalsystemen. Eventuele regulering gebeurt nu alleen op nationaal niveau.

De Europese Commissie is wel bezig met een evaluatie van het fenomeen. Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis heeft hij ook uitleg aan Facebook gevraagd over de beoogde introductie van de libra.

De Franse minister Bruno Le Maire zei dat de EU de ontwikkeling van de Libra, waarmee Facebookgebruikers via Messenger en WhatsApp aankopen kunnen doen, vooralsnog niet moet worden toegestaan. Ook suggereerde hij dat de EU zelf de creatie van een digitale munt zou kunnen overwegen.


(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen