EU wil harmonisering transfer pricing Europese MKB-dochters

Europese harmonisering onderlinge doorberekening MKB-dochters

De Europese Commissie heeft recentelijk een voorstel gepresenteerd met betrekking tot transfer pricing, met als doel de kosten voor belastingadministratie voor het Europees opererende MKB te verlagen. Daarover schrijft de website voor accountants accountantweek.nl in het artikel ‘Europese richtlijn voorgesteld voor transfer pricing tussen dochterondernemingen

  • Proposal for on transfer pricing’ moet belastingadministratiekosten voor Europees opererende MKB verlagen
  • accountants en financiële professionals worden aangemoedigd om de mogelijke impact van het nieuwe wetsvoorstel op deze transacties in overweging te nemen
  • EC benadrukt ontoereikende harmonisatie van huidige transfer pricing-regels in EU, wat leidt tot complexiteit en ongelijkheid

Transfer pricing, het vaststellen van interne prijzen voor transacties binnen dezelfde bedrijvengroep, krijgt nu extra aandacht in een nieuw wetsvoorstel dat beoogt het “Business in Europe: Framework for Income Taxation” (BEFIT) te versterken.

Het voorstel introduceert geharmoniseerde kernonderdelen, waaronder toegestane transfer pricing-methoden, vergelijkbaarheidsanalyses en het “arm’s length”-bereik, met verwachte ingangsdatum op 1 januari 2026 en de mogelijkheid voor lidstaten om de periode te verlengen na argumentatie. Accountants dienen zich voor te bereiden op potentiële veranderingen in hun activiteiten als gevolg van dit voorstel.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Belastingkosten verlagen voor Europees MKB

De voorgestelde ‘Proposal for on transfer pricing’ maakt deel uit van BEFIT en heeft als hoofddoel de belastingadministratiekosten voor het Europees opererende MKB te verminderen. Hierdoor worden accountants en financiële professionals aangemoedigd om rekening te houden met mogelijke impact op grensoverschrijdende transacties met gelieerde ondernemingen.

Harmonisatie van transfer pricing-regels in de EU

De Europese Commissie benadrukt dat de huidige transfer pricing-regels in de EU onvoldoende geharmoniseerd zijn en leiden tot complexiteit en een ongelijk speelveld. Het voorstel introduceert geharmoniseerde kernonderdelen, zoals toegestane transfer pricing-methoden, vergelijkbaarheidsanalyses en de bepaling van het “arm’s length”-bereik. Experts verwachten dat de richtlijn, indien aangenomen, op 1 januari 2026 van kracht zal worden, met de mogelijkheid voor lidstaten om de periode te verlengen na argumentatie. Accountants dienen zich voor te bereiden op mogelijke veranderingen in hun activiteiten als gevolg van dit voorstel.

Gerelateerde artikelen