EU staat een stevige renteverhoging te wachten

De hoge inflatie en de onrust in de financiële sector wegen mee.

Een renteverhoging van een half procentpunt kan niet worden uitgesloten bij de volgende beleidsvergadering in mei. Dat zegt Isabel Schnabel, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Zij geeft aan dat de economische gegevens tot het laatste moment in overweging genomen zullen worden. “De data die we tot nu toe hebben, laten zien dat de inflatie hoger is en de economie veerkrachtiger dan verwacht”, aldus Schnabel in een interview met het Europese nieuwsplatform Politico.

Onlangs waarschuwde associate Professor Financieel management Hinrich Slobbe op FM.nl bedrijven voor mogelijke problemen in de bankensector. Slobbe geeft aan dat CFO’s en financieel directeuren maatregelen organisaties en bedrijven kunnen beschermen met maatregelen. Klik hier voor het hele interview.

Algemeen wordt verwacht dat de ECB de rente op 4 mei opnieuw zal verhogen in de strijd tegen de inflatie. Over de omvang van de rentestap is echter nog wel veel onzekerheid. Naast de stijging van de consumentenprijzen zullen de beleidsmakers van de ECB ook de gevolgen van de recente onrust in de financiële sector meenemen in hun rentebesluit.

DNB-president Klaas Knot gaf vorige week aan dat de rentetarieven in de eurozone mogelijk ook in juni en juli nog opgeschroefd moeten worden na een renteverhoging volgende maand.

De ECB probeert sinds vorig jaar de inflatie omlaag te krijgen door de rentes te verhogen, wat geld lenen duurder maakt.

Gerelateerde artikelen