Essent ziet brood in duurzame energieoplossingen

Bedrijf verkent nieuwe business in duurzame energieproeftuin Badhoevedorp.

Energiebedrijf Essent maakt van een nieuw bedrijventerrein langs de snelweg A9 bij Amsterdam een duurzame energieproeftuin. De bedrijven daar gaan onder meer restwarmte en -koude uitwisselen om zo min mogelijk energie te gebruiken.

Ook wordt het terrein grotendeels zelfvoorzienend door middel van zonnepanelen en een eigen energieopslag, waarmee de aansluiting op het bestaande netwerk zo klein mogelijk kan worden gehouden.

Voor Essent is de aanleg van de systemen op het bedrijventerrein de eerste klus voor een nieuwe divisie. Die moet op meer plekken in het land dergelijke slimme energieoplossingen gaan aanleggen. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een softwaresysteem van moederbedrijf E.On dat alle energiestromen als elektra, verwarming, koeling en waterstof aanstuurt.

Dat systeem kan volgens Essent niet alleen op bedrijventerreinen worden gebruikt, maar ook in de industrie, buurten of zelfs hele steden. Bovendien kan het systeem worden uitgebreid als er meer panden en energiebronnen aangesloten worden.

Met de nieuwe divisie wil Essent de overstap naar meer duurzame energie versnellen. Bovendien denkt het bedrijf een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van de problemen die ontstaan door de toenemende stroomvraag en de versnelde aansluiting van allerlei energieprojecten als zonne- en windparken.

Daardoor loopt het Nederlandse stroomnet tegen zijn grenzen aan en kan niet alle stroom die geproduceerd wordt via het net vervoerd worden. Eerder gaven netbeheerders al aan dat er vele miljarden nodig zijn om dat stroomnet uit te breiden en dat er ook andere oplossingen nodig zijn, zoals energieopslag.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen