ESG-verwachting in corporate financemarkt 2024

Ontwikkeling in 2024 van groene bedrijfsfinanciering

De kredietmarkten voor bedrijven zullen in 2024 een verschuiving ondergaan door veranderende regelgeving en richtlijnen. Vooral op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) moeten de verwachtingen worden bijgesteld. Dat schrijft Volgens Vai Patel, hoofd ESG bij internationaal bedrijfsfinancier Alcentra, in een vooruitblik op kredietverlening aan bedrijven in 2024.

  • Kredietmarkten verschuiven in 2024 door ESG-regelgeving
  • Meer ESG-gegevens vereist voor toegang tot financiële markt
  • Slapende SLL’s worden actief in 2024 voor duurzame financiering

Leners moeten dit jaar meer ESG-gegevens dan ooit verstrekken om toegang te krijgen tot de financiële markt. Patel noemt dit ‘een positieve stap’ maar het vergt wel aanpassing van de kredietnemers aan de nieuwe vereisten.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Volgens Alcentra’s hoofd ESG zal de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU naar verwachting gevolgen hebben voor maar liefst 50.000 entiteiten, die in 2023 nog niet verplicht waren om te rapporteren over hun ESG-activiteiten. Hoewel deze regelgeving een stap in de goede richting is, kost het kredietnemers veel tijd om zich aan te passen aan de strengere transparantie-eisen.

Alcentra

Alcentra, opgericht in 2002, is een van de grootste Europese kantoren voor krediet- en schuldmanagement. Het bedrijf beheert wereldwijd $35 miljard aan activa en adviseert op het gebied van Senior Secured Loans, High Yield Bonds, Private Credit, Structured Credit, Special Situations en Multi-Strategy credit. Het bedrijf is een volledige dochteronderneming van Franklin Templeton, een van ’s werelds grootste onafhankelijke vermogensbeheerders met $1,4 biljoen aan totale beheerde activa.

Groene leningen als antwoord op CRSD

In deze dynamiek blijven Sustainable Linked Loans (SLL’s) en groene leningen belangrijke instrumenten voor duurzame financiering. In 2023 zochten kredietnemers steeds vaker naar slapende SLL’s om aan de strengere richtlijnen en standaarden voor leningen te voldoen. Naar verwachting zullen deze slapende SLL’s in 2024 actief worden, en met de stabilisatie van de macro-economische omstandigheden zullen de volumes naar alle waarschijnlijkheid toenemen, zo schrijft uitgever Wolters Kluwer. 

LMA (Loan Market Association) is een organisatie die zich richt op de ontwikkeling en bevordering van de leningenmarkt. Ze bieden richtlijnen en standaarden voor leningdocumentatie en -transacties. Deze richtlijnen helpen bij het creëren van consistentie en transparantie in de markt. In het geval van Sustainable Linked Loans (SLL’s) hgeeft de LMA specifieke aanbevelingen met betrekking tot de structuur, voorwaarden en rapportagevereisten voor dergelijke leningen. Het doel is om ervoor te zorgen dat SLL’s voldoen aan duurzaamheidsnormen en dat kredietnemers en -verstrekkers op dezelfde golflengte zitten.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen