Energietransitie gestremd door gebrek stroomcapaciteit
Bijna 10.000 bedrijven en instellingen wachten op een aansluiting op het stroomnet. Dat is in grote delen van Nederland vol, waardoor wachtlijsten steeds langer worden. Grootverbruikers moeten vaak jaren geduld hebben. Dat blijkt uit cijfers die Netbeheer Nederland op verzoek van de Volkskrant heeft verzameld bij regionale netbeheerders als Enexis, Stedin en Alliander.
In het kader van de energietransitie stappen bedrijven, instellingen en huishoudens massaal over van gas op elektriciteit. Maar het net is daar niet op berekend. Ondanks miljardeninvesteringen kunnen netbeheerders de groeiende vraag niet bijbenen.
Gebrek capaciteit nieuwe grootgebruikers
Kleinverbruikers zoals huishoudens kunnen in de regel nog wel aangesloten worden. Maar in steeds meer delen van het land is er geen capaciteit meer om nieuwe grootgebruikers aan te sluiten of de aansluiting van bestaande gebruikers te verzwaren. Het gaat om bedrijven, maar ook instellingen als scholen en dorpshuizen. Die belanden op een wachtlijst die in sommige regio’s pas over jaren is weggewerkt. (ANP)
In buurlanden Duitsland en België wordt gewerkt aan samenwerking op energie-uitwisseling middels waterstof, gas en grensoverschrijdende stroomnetten. Met name aardgas speelt een cruciale rol, waarbij de gasterminal in Zeebrugge fungeert als knooppunt voor de gaslevering aan de Duitse industrie. Experts wijzen er op dat België op het gebied van waterstof en lng (vloeibaar aardgas) zich ontwikkeld.