Energiecrisis torpedeert groene ambities Europa

Metaalbedrijven overwegen plannen om groene regeltjes te ontduiken.

De energiecrisis kan de groene ambities van de Europese Unie laten ontsporen. Dat gebeurt als de industrie weer teruggrijpt naar kolenstook als de prijs van elektriciteit de pan uitrijst.

Daarvoor waarschuwen metaalbedrijven. De doelstelling van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn raakt in dat geval buiten beeld. Een ander scenario dat de vergroening van de industrie kan fnuiken, is het uitwijken van bedrijven naar goedkopere regio’s, die het niet zo nauw nemen met groene regeltjes.

Eurometaux, waar enkele van de grootste metaalproducenten als Glencore, Rio Tinto en Norsk Hydro lid van zijn, stuurde een brief van deze strekking naar de Europese Commissie. Oplopende energieprijzen dwingen bedrijven ertoe om hun productie te verlagen. Ze vragen om verdere steun voor de sector, bijvoorbeeld door meer regulering bij de handel in verplichte emissierechten die ze moeten kopen zodat ze broeikasgassen mogen uitstoten. Dat zou mogelijk voorkomen dat de prijzen van deze rechten te hard oplopen. Verder zouden richtlijnen voor overheidssteun eenvoudiger moeten zijn.

Zinkproducent Nyrstar zei donderdag dat het de productie van een grote fabriek in Nederland tijdens de piekuren stillegt. Dat toont aan dat de pieken in de stroomprijzen ook de metaalbevoorrading in gevaar brengen. Voor regionale aluminiumproducenten kunnen de elektriciteitskosten oplopen tot 2000 euro per ton, wat neerkomt op ongeveer 80 procent van de totale prijs van het basisproduct, aldus Eurometaux.

 

Gerelateerde artikelen